En kvinna står framför ett skrivbord.  Bakom henne sitter två män,

Hyres­förhandlingar i region Stockholm 2025

På den här sidan kan du läsa mer om hyres­förhandlingarna för Stockholm och Gotland. Sidan uppdateras löpande med den senaste informationen om förhandlingsläget.

Fastighetsägarna vill chockhöja hyrorna 2025

Fastighetsägarna kallade redan i somras till 2025 års förhandlingar i Stockholm och på Gotland och vill chockhöja hyrorna med upp till 15,4 procent. 

Det här är tredje året som hyresvärdarna kräver chockhöjda hyror. Det enda som står mellan dig och deras krav är Hyresgäst­föreningen. Chockhöjda hyror är inte lösningen. Vad som däremot är lösningen är att hålla hyrorna på en balanserad och bra nivå, det tjänar både hyresvärdarna och hyresgästerna på. Genom att vi går samman och förhandlar kollektivt kan vi få en trygg och stabil hyresutveckling.


Hur mycket höjs hyran där du bor?

Stockholm

Gotland

Hyresgästernas förutsättningar

  • Hela 56 procent av regionens hyresgäster är ensamstående med eller utan barn. Det innebär att det är en inkomst som ska bära alla kostnader, vilket ger mindre marginaler att klara kostnadsökningarna.  
  • I Stockholm lägger hyresgästerna i genomsnitt 27,4 procent av inkomsten på boendekostnader, det är betydligt mer än de som bor i bostadsrätt eller äganderätt. Hyresgäster har små marginaler och riskerar att tvingas flytta och förlora sina hem om hyrorna höjs för mycket. Det förlorar hela samhället på.  

Blockerat innehåll.

Detta innehållet blockeras av dina cookies-inställningar. Användning av cookies

Varför höjs hyran varje år? Hör vår förhandlare svara på vanliga frågor om hyresförhandling.

2024 års förhandling 

Året präglades av historiskt höga höjningar och en motvilja mot att förhandla med Hyresgäst­föreningen. Många fastighetsägare vände sig i stället till en oberoende skiljeman som fattade beslut om 2024 års höjning. 

Vad innebär en oberoende skiljeman? 

2023 infördes en ny lag som innebär att privatvärdar fick ett oberoende tvistlösningsorgan där hyrestvister kan lösas. Modellen innebär att en part kan ansöka om att en oberoende skiljeman ska avgöra hur mycket hyran ska höjas. Detta kan göras tidigast tre månader och senast fyra månader efter påbörjad förhandling. Tvisten ska avgöras senast sex veckor efter att hyresnämnden utsett skiljeman. I sin bedömning av hur mycket hyran ska höjas ska skiljemannen ta hänsyn till den ekonomiska utvecklingen på orten. 

Skiljemannen avgör tvisten genom att ge en skriftlig rekommendation om hur mycket hyran ska höjas – parterna ska sedan ingå en förhandlingsöverenskommelse inom två veckor och höja hyran enligt rekommendationen.