dd

Silverfisk i lägenheten - Så blir du av med dem!

De flesta har nog stött på en silverfisk i sitt hem. Silverfisken trivs i fuktiga miljöer och gillar stärkelserika produkter som mjöl och bröd. Själva silverfisken i sig är ofarlig för oss och vår bostad men förekomsten av den kan eventuellt bero på fuktskada.

Så blir du av silverfisk i bostaden 

Silverfisk är ett vanligt förekommande skadedjur i svenska hushåll. Du kan inte bli av med silverfisk helt eftersom de har funnits på jorden i cirka 300 miljoner år och i våra bostäder sedan vi började bygga dem. Men du kan begränsa dem genom att anmäla om du misstänker fuktskada i din lägenhet, dammsuga ofta och se till så att det inte ligger böcker, papper eller kläder på golven i framför allt köket och badrummet där det är fuktigare än i andra rum.

Hur blir jag av med silverfiskar i badrummet?

För att bli av med silverfiskar i badrummet ska du se till att hålla det så torrt och rent som möjligt. Silverfirskar trivs i fuktiga miljöer och livnär sig på  bland annat fettavlagringar i avloppsbrunnen. Så se till vädra efter du exempelvis duschat och städa ofta. 

Hur blir jag av med silverfiskar i köket?

Hittar du silverfisk i köket kan det bero på att det precis som i badrummet finns fuktiga utrymmen där silverfisken trivs, samt matrester och fettavlagringar. För att bli av med silverfisk i köket ska du därför se till att hålla det så torrt och rent som möjligt, i vasken, runt diskmaskinen, under kylskåp, spis, besticklådor och skåp. 

Hur lång tid tar det innan man upptäcker silverfiskar?

Silverfiskar finns som sagt i de flesta hem. Om du lyckas få bort dem temporärt kommer de förr eller senare tillbaka. När du har fått in en silverfisk i hemmet letar honan rätt på ett mörkt och fuktigt ställe för att lägga sina ägg. Hon kan lägga upp till hundra ägg under sitt liv, men hon lägger bara ett till fyra ägg vid varje tillfälle. Äggen kläcks efter tre till sex veckor. Nykläckta silverfiskar ser ut som vuxna silverfiskar, men är mindre. På tre år växer de och blir till vuxna silverfiskar. De har då bytt skinn upp till 50 gånger.

Hur vet man om man har silverfiskar i lägenheten?

Silverfiskar ses ofta kring avlopp i badkar och handfat eller kring golvbrunnar där den livnär sig på avlagringar som bildats där. De kan också vara förtjusta i stärkelsehaltiga varor som mjöl och bröd så de är också vanligt förekommande i kök.

Är silverfiskar skadliga?

Vanliga silverfiskar utgör ingen hälsorisk och knappast någon större ekonomisk risk heller. Däremot kan upptäckt av silverfiskar på andra platser än kök och badrum vara ett tecken på att det finns en fuktskada.

Hur blir man av med silverfiskar?

För att bli av med silverfiskar ska du hålla nere luftfuktigheten i lägenheten genom att ha bra ventilation och dammsuga ofta. Silverfiskar kan också stötas bort med hjälp av röd cederträolja. Silverfiskar är svåra att bli av med helt och hållet men du kan begränsa dem genom att följa dessa råd. Här är några tips för att bli av med silverfiskar:

  • Damsug hela bostaden ofta.
  • Kontrollera att ventilationen fungerar som den ska. 
  • Håll rent och så torrt det går i vask och avloppsbrunn i badrummet.  
  • Se till att ha en luftaspalt mellan väggen och soffan och bokhyllan.
  • Lägg ut bitar av cedertrå eller stryk cederträolja på lister, dörrkarmar och i golvspringor.
  • Vid stor förekomst kontakta hyresvärd för hjälp med sanering.

Ny långsprötad silverfisk

Den lite ovanligare långsprötade silverfisken, som ökat de senaste åren kan göra skada genom att den äter papper som förvaras på mörka, fuktiga platser, exempelvis i ett magasinsförråd. Den tycks även tåla torrare miljöer vilket gör den svårare att bli av med. Långsprötad silverfisk är släkt med silverfisken, men långsprötad silverfisk blir större än en silverfisk, upp till två centimeter lång. Den långsprötade silverfisken är utrustad med långa antenner på den främre delen av kroppen. Långsprötad silverfisk är mörkare i färgen än en silverfisk, och har "skägg" längs med hela kroppen.

Få mer information

Som medlem i Hyresgäst­föreningen är du också alltid välkommen att kontakta oss för att få mer information.