Hur minskar jag brandrisken i min lägenhet?
Det finns många sätt att minimera risken för bränder. Här berättar vi om några vanliga brandorsaker, hur du kan skydda dig mot dem och hur du samarbetar med dina grannar för att minska spridningsrisken.
Delat ansvar för brandsäkerhet
I ett flerfamiljshus är brandsäkerheten allas ansvar och med enkla medel kan vi tillsammans minska risken för att det ska börjar brinna. Ansvaret ligger både hos dig som hyresgäst och hos fastighetsägaren.
Brandvarnare i hyresrätt
Det är viktigt att ha en brandvarnare i lägenheten. Kontrollera att din brandvarnare fungerar. Funkar den inte får hyresvärden byta ut den, förutsatt att det är hyresvärden som satt in den.
Brandsläckare i hyresrätt
Ha både brandfilt och brandsläckare hemma. En brandsläckare i hyresrätt får du som hyresgäst själv bekosta. Skulle olyckan vara framme och du inte kan hantera situationen – påkalla hjälp!
Släck ljusen
Lämna aldrig levande ljus obevakade. Ställ dina ljus långt från gardiner och bordsdukar.
Fimpa ordentligt
En vanlig brandorsak är glöden från cigaretten. Om du röker:
- Släck cigaretten ordentligt, häll gärna lite vatten på fimparna.
- Tänk på var du är när du röker. Rök inte i sängen, soffan eller över huvud taget om du är sömnig! Varje år startar ett hundratal eldsvådor i sängen, där rökningen är den vanligaste orsaken. Det är lätt hänt att cigaretten – eller bara lite glöd – fastnar i lakan eller i täcken.
Ta det kallt i köket
- Om det brinner i kastrullen eller stekpannan – lägg på ett lock, ta bort pannan från spisen och stäng av värmen. Häll aldrig vatten på brinnande olja. Vatten får elden att explodera.
- Stäng av köksfläkten om den är på – matfettet som samlas i filtret brinner lätt. Elden kan sprida sig i ventilationssystemet annars. Ta det som en rutin att kolla så allt är avstängt när du lämnar köket – både spisplattor och ugnen. Rengör även spisfläkten regelbundet.
Håll brandfaran ute
Bränder uppstår sällan av sig själva. Ibland börjar de av en ren olyckshändelse men ibland genom pyromani eller rent sabotage. För att minimera riskerna:
- Håll alla utrymmen låsta, till exempel förråd, garage och soputrymmen.
- Töm trappuppgångar och korridorer från lösa föremål – de kan blockera utrymningsvägar, men även användas av den som vill starta en brand.
Ställ cyklar och barnvagnar på avsedda platser. Hjälps åt att ha koll, ta en runda med jämna mellanrum.
Ser du rök – agera!
- Misstänker du att det brinner, ring 112.
- Räddningstjänsten ställer en rad frågor till dig: Vad har hänt? Var befinner du dig? Och så vidare. Lägg inte på förrän de säger att du kan göra det.
- Varna andra i huset som kan vara i fara, om det finns tid.
- Om ni är flera, se till att hjälpas åt. Hjälp dem som inte kan ta sig ut själva, men ta inga risker.
- Om det redan brinner – stäng alla dörrar och fönster. Då hindrar du att farlig rök sprids och dessutom ger mindre syre till elden.
Är du förtroendevald i en lokal hyresgästförening kan din förening göra ännu mer:
- Dela ut information om brandsäkerhet på flera språk.
- Bjud in alla boende till en utbildning om brandsäkerhet – samarbeta gärna med Räddningstjänsten.
- Knacka på hos grannar, fråga om det finns fungerande brandvarnare hos alla.
Få mer information
Som medlem i Hyresgästföreningen kan du alltid kontakta oss om du vill ha mer information.