Förhandlingsordning för hyresrätt - vad är det?
Hyresgästföreningen har över en halv miljon medlemmar, men det betyder inte att alla hyresvärdar förhandlar med oss när hyran ska sättas. I vissa fall saknas en förhandlingsordning och då kan vi inte förhandla hyran. Här förklarar vi hur det funkar och hur du som hyresgäst vinner på att vara medlem hos oss!
Vad är en förhandlingsordning?
En förhandlingsordning är ett avtal som träffats mellan Hyresvärden och en organisation av hyresgäster, oftast Hyresgästföreningen, om att hyresförhandlingarna ska ske med denna organisation som motpart. I en fastighet som har en förhandlingsordning måste hyresvärden förhandla med hyresgästföreningen inför alla hyreshöjningar. Det gäller vid såväl årliga hyresjusteringar som vid renovering eller standardhöjningar. Avtalet följer fastigheten och det behöver alltså inte vara den nuvarande ägare som ingått det.
Förhandlingarna är frivilliga
De kollektiva förhandlingarna om hyrorna som Hyresgästföreningen gör är frivilliga. Vi förhandlar bara om hyrorna i hus där det finns en överenskommelse om förhandling mellan oss och värden. En sådan överenskommelse kallas avtal om förhandlingsordning.
Blockerat innehåll.
Detta innehållet blockeras av dina cookies-inställningar. Användning av cookies
När måste hyrevärden förhandla med Hyregästföreningen?
Om det finns en förhandlingsordning får inte värden höja hyran utan att först förhandla med oss. Vi på Hyresgästföreningen är då skyldiga att förhandla för alla som bor i fastigheten och som omfattas av det kollektiva systemet.
Vad gäller om det inte finns någon förhandlingsordning?
Om det inte finns avtal om förhandlingsordning får värden begära hyreshöjning av varje hyresgäst individuellt. Om du istället vill att Hyresgästföreningen ska sköta förhandlingarna med värden så hör av dig till oss.