Allt om bostadskö i Stockholm – Så hittar du bostad
Söker du bostad ska du ställa dig i bostadskö. Här kan du läsa hur det funkar i Stockholm och få tips om olika bostadsköer och smarta sätt att snabbt hitta en bostad.
Fem tips för att köa smart och hitta bostad
Söker du bostad i Stockholm är det viktigt att du så snart som möjligt ställer dig i bostadskö, helst redan när du fyllt 18. Att få bostad i Stockholm kan ta flera år eftersom bostadsbristen är stor. Men det finns sätt att snabba på det lite. Här är våra fem bästa tips för att köa smart:
- Registrera dig hos Stockholms bostadsförmedling
- Ställ dig i kö i en grannkommun och pendla
- Sök bostad hos privata värdar med egen kö eller utan kötid
- Sök lite dyrare nybyggda lägenheter som ofta har kortare kötid
- Använd vår förmån Dibz som underlättar ditt köande
Bli medlem i Hyresgästföreningen
När du hittat en hyresrätt ska du bli medlem hos i Hyresgästföreningen. Av oss kan du få juridisk rådgivning om du hamnar i konflikt hyresvärden. Som medlem kan du delta i och påverka hyresförhandlingen. Dessutom får du mängder av rabatter!
Tänk på att Hyresgästföreningen inte är en bostadskö, däremot förhandlar vi hyran och ökar din trygghet som hyresgäst. Välkommen som medlem hos oss!
Frågor och svar om bostadskö i Stockholm
Vilka olika bostadsköer finns det i Stockholm?
- Ska du köa för bostad i Stockholms kommun är det i första hand Stockholms bostadsförmedling som gäller. Den är kommunal, har tydliga regler och förmedlar flest lägenheter i Stockholm, från både privata och kommunala hyresvärdar.
- Kan du tänka dig att pendla ska du ställa dig i bostadskön hos någon av Stockholms grannkommuner, där kan kön gå fortare. Vissa av dem förmedlar sina bostäder via Stockholms bostadsförmedling, men flera av dem har också egna köer. Använd gärna vårt register över bostadsköer i Sverige som du hittar till längst ned på sidan.
- Känns väntetiden för lång i de kommunala bostadsköerna kan du öka dina chanser genom att också registrera sig som sökande hos någon av Stockholms privata hyresvärdar. Kolla in vår lista över hyresvärdar i Stockholm som du hittar längst ned på sidan.
Kötiden för en hyresrätt i Stockholm är i genomsnitt nio år
Hur lång är kötiden hos Stockholms bostadsförmedling?
- Den genomsnittliga kötiden för att få en vanlig hyresrätt i Stockholm är 9 år enligt Stockholms bostadsförmednings undersökning från 2023. För nybyggda bostäder samma år var kötiden 6 år.
Vad kostar det att stå i kö hos Stockholms bostadsförmedling?
- Det kostar 200 kr per år att stå i Stockholms bostadskö.
Finns det någon bostadskö i Stockholm som är gratis?
- Ja, du kan registrera dig som bostadssökande hos privata hyresvärdar i Stockholm. Det är oftast gratis. Ta gärna hjälp av vår lista över hyresvärdar som du hittar längst ned på sidan.
Kan man stå i flera bostadsköer samtidigt?
- Ja det kan du. I vissa kommuner behöver du vara skriven på orten för att stå i bostadskö, men det kräver inte Stockholms bostadsförmedling. Det räcker med ett person- eller samordningsnummer. Som medlem i Hyresgästföreningen får du rabatt på tjänsten Dibz, som samlar köpoäng i flera bostadsköer åt dig.
Kan man ställa sitt barn i bostadskö?
- Ja, det finns ett fåtal hyresvärdar där du kan samla köpoäng åt ditt barn, hos exempelvis Stockholms kooperativa bostadsförening SKB. Men där är kötiden ändå väldigt lång, trots att hyresvärden är en av Stockholms största. Du kan också bospara hos HSB och samla köpoäng som ditt barn kan använda för att söka HSB:s hyresrätter när hen blir vuxen. Hos vissa kommuner och privata kan du börja samla köpong redan när du fyllt 16 år. Men hos Stockholms bostadsförmedling behöver du ha fyllt 18 år för att så i kö.