
Vad gör en skiljeman?
En skiljeman kan avgöra tvisten om inte Hyresgästföreningen kommer överens med fastighetsägarna om hur mycket hyrorna ska höjas i de årliga förhandlingarna. Skiljemannen ska vara opartisk, men flera privata fastighetsägare som anlitat skiljeman har fått upp hyran lite mer än genomsnittet i landet.
Fakta om skiljeman
En skiljeman är en neutral person som är expert inom området. Skiljemannen kan hyresreglerna och har kunskap om bostadsmarknaden, men har ingen koppling till Hyresgästföreningen eller hyresvärdarna. De ska vara opartiska, oberoende och passa bra för uppdraget. En skiljeman kan bara ta beslut om den årliga hyreshöjningen. Det kom en ny lag den 1 januari 2023 som även tillåter att privatvärdar får använda en skiljeman.
Så går det till
- Hyresnämnden utser en skiljeman om vi och din hyresvärd inte kommer överens inom tre månader.
- Skiljemannen ska bestämma hur mycket din hyra ska höjas inom sex veckor.
- Inom två veckor ska vi och din hyresvärd skriva en överenskommelse om det skiljemannen rekommenderar.
Ibland kommer vi inte överens med hyresvärdarna
Vi tycker att det är bäst att vi på Hyresgästföreningen förhandlar hyran direkt med din hyresvärd. Men om vi inte kommer överens med dem, kan vi vara tvungna att avbryta hyresförhandlingen. Det vill vi helst undvika, men i bland tycker vi alldeles för olika. Vad som händer när vi inte kommer överens i en hyresförhandling beror på vilken sorts hyresvärd du har:
- Om du hyr av ett privat bostadsbolag kan förhandlingen hamna hos skiljeman.
- Om du hyr av ett allmännyttigt bolag som kommunen äger, hamnar förhandlingen i stället i Hyresmarknadskommittén. Med på förhandlingen finns personer som både stöttar Hyresgästföreningen och hyresvärden.
Vad tycker Hyresgästföreningen om skiljeman?
En skiljeman ska bara hjälpa till om vi inte kommer överens. Från början var det också tanken, men det blev inte riktigt så. Det finns flera exempel på privata hyresvärdar som vägrat förhandla med oss och i stället låtit en skiljeman bestämma hur mycket hyran ska höjas. Det har slutat med att hyresvärdarna fått igenom delar av sina krav och att hyrorna blivit dyrare.
Vilka är fördelarna med skiljeman?
Det går snabbare och förhoppningsvis undviker man retroaktiv hyreshöjning, vilket betyder att hyresgästen kan få betala mellanskillnaden mellan den nya och den gamla hyreskostnaden i efterhand.
Vilka är nackdelarna med skiljeman?
Om vi inte kommer överens med hyresvärden kan en skiljeman bestämma hur mycket hyran ska höjas. Skiljemannen behöver inte motivera sitt beslut, vilket betyder att hyran kan höjas men att skiljemannen inte behöver berätta varför.
Du är väl medlem hos oss?
Som medlem hos Hyresgästföreningen förhandlar vi din och många andra hyresgästers hyror. Om du inte redan är medlem kan du enkelt bli det redan i dag.