Hyresgästföreningen: Behov bör väga tyngre i bostadskön
Nästa år finns större möjlighet för kommunerna att fördela bostäder efter behov. Hyresgästföreningen tycker att alla kommuner ska ha en kommunal bostadsförmedling, men också lägga större vikt vid behov när lägenheter fördelas. Unga utan bostad, trångbodda och barnfamiljer som separerar – det är tre grupper som bör prioriteras i bostadskön.
Det är stor bostadsbrist i flera kommuner i och runt Göteborg och köerna till hyresrätter är långa. Det ställer höga krav på hur de lägenheter som finns fördelas. Därför har Hyresgästföreningen region Västra Sverige i en ny rapport kollat närmare på hur bostadsförmedlingen ser ut i dag och vi föreslår att unga, trångbodda och barnfamiljer som separerar prioriteras i bostadskön.
– Vi tycker att alla kommuner borde ha en kommunal bostadsförmedling, så ser det inte ut idag. Kötid är ett vanligt och transparent sätt att förmedla bostäder, men vi ser att det missgynnar vissa grupper. Därför tycker vi att kommunerna också borde ta hänsyn till behov. En fördelning som baseras både på kötid och behov kan stärka de grupper som har svårt att få lägenheter samtidigt som det är tydligt för den sökande hur fördelningen går till, säger Beatrice Klein, bostadspolitisk strateg på Hyresgästföreningen region Västra Sverige.
Nästa år kommer ett förtydligande i lagtexten som klargör att kommunerna får jobba med förturssystem och reservationer.
I vår rapport har vi tittat närmare på hur det skulle kunna fungera i praktiken och föreslår att kommuner:
- Reserverar en del av alla 1:or och 2:or för unga vuxna mellan 20–27 år
- Att lägenheter med 4 rum och kök eller fler reserveras för stora hushåll
- Att det införs en förtur för separerade barnfamiljer genom att tilldela ködagar som motsvarar den lägsta genomsnittliga kötiden för en lägenhet i kommunen
Det är samtidigt viktigt att poängtera att bostadsbristen inte kommer att försvinna enbart genom reservationer eller förturer. Hyresgästföreningen menar att det fortsatt är viktigt att kommunerna har sociala kontrakt, kategoribostäder, skyddade boende och andra verktyg för att täcka speciella behov utöver den generella bostadsförmedlingen.
– Det är också tydligt att det behövs flera åtgärder för att stimulera byggandet och se till att det som byggs har hyror som människor har råd att betala. Men bostadsförmedling är ett outnyttjat verktyg som ger möjligheten att skapa en rättvisare förmedling av de lägenheter som redan finns. Vi hoppas att fler kommunerna nu tar chansen att lägga större vikt vid behov när de fördelar lägenheter, säger Beatrice Klein.