bergsjönsamtal
Johan Öhman
Välbesökt paneldebatt i Bergsjön.

Engagerad debatt om vilka som ska få bo i Bergsjön

Ska arbetslösa inte få bo i Bergsjön? Den kontroversiella frågan lockade kommunpolitiker, lokala företrädare och ett 30-tal boende till en intressant och engagerad debatt i Bergsjön på måndagskvällen.

bergsjösamtal
Johan Öhman
Välbesökt paneldebatt i Bergsjön.

Bakgrunden är ett relativt nytt uppdrag från det röd-gröna styret i Göteborg som går ut på att begränsa möjligheten för människor med försörjningsstöd att få tillgång till lediga kommunala lägenheter i stadens utsatta områden.

Eftersom frågan upplevs som kontroversiell beslutade Hyresgäst­föreningen och föreningen Navet i Bergsjön att bjuda in ett antal kommunpolitiker från den röd-gröna sidan samt företrädare för lokalsamhället till ett panelsamtal. Syftet var att reda ut vad uppdraget innebär i praktiken och vilka konsekvenser det får för människorna som bor i dessa områden.

- Vi menar att det kan bli tufft för ett område om det bor för många människor med försörjningsstöd där. Avsikten är i grund och botten att få en mer blandad stad, och då är det här ett av flera verktyg vi kan använda, förklarade Johannes Hulter, socialdemokratiskt kommunalråd och ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Lisbeth Pipping, ledamot i Hyresgäst­föreningen region Västra Sverige, menade att det är olyckligt med politiska åtgärder som skuldbelägger individer när det är strukturerna i samhället som inte fungerar.

- Folk ska själva få välja var de vill bo, jag tycker det här tangerar diskriminering, sade hon.

Samira Hussein, Navet i Bergsjön, var inne på samma linje. Hon ansåg att förslaget är väldigt utpekande mot de boende i Bergsjön.

- Jag tycker inte man ska beskriva oss som bor här som ett problem, det här skadar mer än politikerna kanske tror, sade hon.

Mohammed Rage, Bergsjöns studiecenter Läxhjälpen, ansåg att blandade områden är bra men att det krävs en större plan för att komma till rätta med problemen i områden som Bergsjön. Han pekade på svårigheterna att rekrytera behörig personal till skolor och förskolor och hur viktigt det är för barnen att lära sig svenska tidigt.

Petra Elf, ledamot för Miljöpartiet i AB Framtiden och stadsbyggnadsnämnden, betonade att hon tyckte det var viktiga perspektiv som lyftes under kvällen, och att hon gärna kom tillbaka till området för fler liknande debatter.

Johan Zandin, ledamot för Vänterpartiet i fullmäktige och stadsbyggnadsnämnden, menade att politikerna i Göteborg har all anledning att vara självkritiska eftersom man misslyckats med samhällsbygget i våra utsatta områden.

- Det är också frustrerande att det ofta tar lång tid att genomföra förändringar i de politiska systemen som vi har. Men vi kan fortfarande göra saker och vi kan göra saker bättre, lovade han.

Sista halvtimmen öppnade moderator Pedram Kouchakpour, regionchef på Hyresgäst­föreningen, upp för publiken att ställa frågor, som kom att handla om allt från bostäder och skola till samhällsutveckling och integrationspolitik.

- Problemet är att om man minskar människors rörelsefrihet så minskar man också deras framtidstro. Men om ni politiker kommer ut hit till Bergsjön under tiden fram tills nästa val och pratar och lyssnar på oss boende så lovar jag att ni också kommer att få fler röster härifrån, sade en kvinna i publiken och fick högljudda applåder.