Debatt: "Vill regeringen sparka undan benen på hyresgästerna?"
Lördagen den 12 september manifesterade många hyresgäster mot marknadshyror i Göteborg. Många är oroliga för de hyreshöjningar som skulle bli konsekvensen för många av dem, ofta med lägre inkomster, som bor i hyresrätter. Coronapandemin har redan slagit hårt mot denna grupp. Vill regeringen verkligen sparka undan benen på dessa personer i det här svåra läget?
Publicerat: 2020-09-15
I tisdags öppnades riksdagen efter sommarens uppehåll för ett nytt verksamhetsår. Ett år som väntas präglas av den pågående pandemin och av gängkriminaliteten. Mycket viktiga frågor, men vi får inte glömma att regeringens överlevnad fortfarande baseras på det så kallade januariavtalet med sina hot mot den svenska modellen. Inom ramen för detta pågår utredningen för införandet av marknadshyror i Sverige.
Man skulle kunna tro att utredningen skulle läggas på is eller avslutas när coronapandemin så hårt slår mot landets låginkomsttagare som är den grupp som främst befolkar hyresrätten. Man skulle kunna tro att högre hyror inte är prioriterat när fler får sämre ekonomiska förutsättningar. Men så är tyvärr inte fallet.
Hyresgäströrelsen har länge varnat för denna fråga och beskrivit vilka förödande konsekvenser ett införande av marknadshyror skulle innebära i form av en mer utsatt situation för många nuvarande och blivande hyresgäster men även för den ökning av segregation det skulle innebära.
Att offren på detta nyliberala altare är de som minst behöver en mer utsatt ställning står klart men vilka är egentligen vinnarna? Att det är Liberalerna och Centerpartiet som lyft in frågan om marknadshyror i januariavtalet är klart och vårt krav på regeringen att omförhandla avtalet står alltjämt kvar. Vi kan här passa på att påminna om att Socialdemokraterna gick till val på att inte införa marknadshyror vilket om kursen ligger fast skulle innebära ett monumentalt löftesbrott.
Vinnarna, den förhållandevis lilla gruppen fastighetsägare kan väl knappast vara en så röststark grupp att den ensamt lyckas få regeringen samarbetspartier att med denna envishet driva frågan.
Det tycks vara den ideologiska övertygelsen om att marknaden löser alla problem som ligger till grund för initiativet. Det kan inte ses som annat än fundamentalism att tro att marknaden ska lösa frågan om alla människors rätt till ett hem. Något annat svar kan vi inte finna då vi vet att inte ens bland borgerliga väljare anses marknadshyra vara en bra reform eller en lösning på någonting.
Därför frågar vi oss nu på vilken grund liberala och centerpartistiska riksdagsledamöter fortsätter arbeta för att marknadshyror ska införas? Hur prioriterad är frågan för era väljare att det ska bli så mycket dyrare att bo i en hyresrätt. Det måste även finnas hyresgäster i denna grupp av väljare?
Vi uppmanar Liberala och Centerpartiska riksdagsledamöter att prata med sina egna väljare. Inte var det väl högre hyror som var avgörande för hur de röstade.
Ronny Bengtsson, ordförande Hyresgästföreningen Västra Sverige