Dörrknackning ger ökad förståelse för boendemiljöer
”Hej! Jag kommer från Hyresgästföreningen. Får jag ställa några frågor?” Just nu går ett gäng ungdomar runt och knackar dörr i olika bostadsområden i Angered. Syftet är att ge forskare och politiker ökad förståelse för hur de boende ser på sin boendemiljö.
Publicerat: 2024-09-16
- Vi går runt och ställer frågor om hur man trivs i sitt område. Som hjälp har vi en karta där de boende kan peka ut olika platser och berätta vad som fungerar, vilka platser man vistas på, hur man trivs och vad man saknar i sitt område, berättar 18-åriga Lujein Ahmed.
Lujein är en av 16 ungdomar i åldern 18–20 år som under några höstveckor extrajobbar som dialogledare på kvällar och helger för att hjälpa till att kartlägga hur människor i ett antal bostadsområden i Angered uppfattar sin boendemiljö och vilka olika behov de har.
- Jag tycker det är kul att prata med människor. Ibland kan det kännas lite läskigt när vi knackar dörr i mörka trapphus, men är alltid två och två då. Vissa samtal går fort medan andra kan bli ganska långa, folk vill gärna förklara varför de tänker eller tycker på ett visst sätt, säger Lujein.
Dörrkampanjen är ett första steg i ett forskningsprojekt som heter God boendemiljö för alla. Målet är att intervjua upp emot 600 hushåll och registrera cirka 22 000 datapunkter eller svar kopplade till 1 000 olika platser runt om i Angered.
- Det som gör den här metoden så framgångsrik är att det är ungdomar med lokalkännedom som ställer frågorna och att de som svarar har en unik erfarenhet av hur det fungerar där de bor, säger Jesper Bryngelsson, stadsutvecklingsstrateg på Hyresgästföreningen.
I nästa steg tolkas och analyseras materialet av forskare och därefter bjuds de boende in att reagera på forskningsresultatet. Slutmålet är att ge viktig kunskap till både beslutsfattare, forskare och Hyresgästföreningen om de boendes erfarenheter och önskemål om sitt närområde.
- Bakgrunden till att vi vill jobba så här är bland annat slutsatserna i den senaste bostadssociala utredningen som kom fram till att bostadsbyggandet styrs av marknadskrafter som inte möter de olika skiftande behov som människor har idag, säger Jesper.
- Samtidigt är vår roll att företräda hyresgästerna och för att kunna göra det på att bra sätt behöver vi fånga in hur de ser på sitt boende och vad de vill förändra. I samband med att vi ställer frågorna märker vi också ett ökat intresse för oss som organisation, inte bara bland hyresgäster utan även bland folk som bor i andra boendeformer.
Liknande boendedialoger kommer även att genomföras i Mariestad och Bottnafjorden för att ta redan på vilka skillnader och likheter som boende på dessa tre olika platser upplever.
Forskningsprojektet finansieras av innovationsmyndigheten Vinnova medan forskningsinstitutet RISE och Hyresgästföreningen har ett huvudansvar. Andra samverkansparters är Mariestads kommun, Chalmers, Egnahemsfabriken och Föreningen för byggemenskaper.