Hyresförhandlingarna 2025 i region Sydost
Nu är hyresförhandlingarna för fler än 220 000 lägenheter i Östergötland, Småland, Öland och Blekinge i full gång. Förra året var det tuffa förhandlingar och rekordhöga krav på hyreshöjningar, men vi lyckades ändå sänka hyresvärdarnas krav med många miljoner kronor. Nu är det dags för årets hyresförhandlingar. På den här sidan hittar du den senaste informationen om hur det går.
När det handlar om den årliga hyreshöjningen börjar det med att hyresvärden kommer till oss med ett krav. Efter det samlas vi för förhandling där hyresvärden får motiverar sitt krav på hyreshöjning. Vilka är vi som förhandlar? Jo, det är både anställda och förtroendevalda på Hyresgästföreningen.
Vårt jobb med hyresförhandlingar gör stor skillnad och vi hindrar hyresvärdarna från att höja hyran hur som helst. Du kan vara med och påverka förhandlingarna! Som medlem kan du bli förtroendevald och vara med och förhandla med din hyresvärd. Det är ju du som är expert på att bo just där du bor.
Tillsammans gör vi skillnad
Vi förhandlar hyran för de flesta hyresgästerna som bor i regionens 51 kommuner. Det gör vi för att vi hyresgäster tillsammans har större möjlighet att påverka och balansera hyresvärdarnas intresse.
Och vi gör det bra, vi sparar in stora summor åt hyresgästerna när man jämför vad hyresvärdarna ville ha i hyreshöjning jämfört med vad hyreshöjningen blev. Bli medlem du också - ju fler vi är desto starkare blir vi tillsammans.
Så går det i hyresförhandlingarna där du bor
Här hittar du information om hyresförhandlingarna där du bor, uppdelat efter kommun. Klicka på det län du bor i för att komma till listan med alla kommuner. De flesta hyresförhandlingarna har inte börjat än, men så fort vi får ny information lägger vi upp den här.
Hyresförhandlingar i Blekinge
-
Asarum: Fastighetsägarna vill höja hyrorna, men har inte kommit med något yrkande än.
-
Backaryd: Fastighetsägarna vill höja hyrorna, men har inte kommit med något yrkande än.
-
Bräckne-Hoby: Fastighetsägarna vill höja hyrorna, men har inte kommit med något yrkande än.
-
Eringsboda: Fastighetsägarna vill höja hyrorna, men har inte kommit med något yrkande än.
-
Kallinge: Fastighetsägarna vill höja hyrorna, men har inte kommit med något yrkande än.
- Karlshamn: Karlshamnsbostäder (KABO) ville höja hyrorna med 8 %, nu är förhandlingarna färdiga. Varmhyrorna höjs med 5,2 %, kallhyrorna höjs med 3,5 % och presumtionshyrorna (nybyggda lägenheter) höjs med 3,5 %
- Karlshamn: Thernströms ville höja hyrorna med 10 %, nu är förhandlingarna färdiga. Varmhyrorna höjs med 5,2 % och kallhyrorna höjs med 3,5 %
- Karlshamn: Svea Fastigheter ville höja hyrorna i Mörrum med 12 %, hyreshöjningen blev i genomsnitt 4,6 %
-
Karlshamn: Fastighetsägarna vill höja hyrorna, men har inte kommit med något yrkande än.
- Karlskrona: färdiga förhandlingar med Fastighetsägarna. Hyrorna som har beslutats av skiljeman höjs med 5,15 %, hyrorna som förhandlats lokalt och presumtionshyrorna (nybyggda lägenheter) höjs med 4,5 %
- Karlskrona: Victoriahem Karlskrona AB vill höja hyrorna, men har inte kommit med något yrkande än.
-
Olofström: Fastighetsägarna vill höja hyrorna, men har inte kommit med något yrkande än.
- Ronneby: färdiga förhandlingar med Acasa Ronneby, presumtionshyrorna (nybyggda lägenheter) höjs med 3,99 %
- Ronneby: Färdiga förhandlingar med Stusab, hyrorna höjs med 4,5%
- Ronneby: Klarabo ville höja hyrorna med 12 %, hyreshöjningen blev i genomsnitt 4,5 %
-
Ronneby: Fastighetsägarna vill höja hyrorna, men har inte kommit med något yrkande än.
- Sölvesborg: Sölvesborgshem ville höja hyrorna med 14,38%, hyreshöjningen blev 4,85 % och 2,89 % för lägenheter med presumtionshyra (nybyggda lägenheter).
-
Sölvesborg: Fastighetsägarna vill höja hyrorna, men har inte kommit med något yrkande än.
Hyresförhandlingar i Jönköpings län
-
Aneby: Fastighetsägarna vill höja hyrorna med 14,5 %. Förhandlingarna har strandat, ärendet går vidare till särskild skiljeman.
- Eksjö: färdiga förhandlingar med Eksjöbostäder, en tvåårig överenskommelse där hyrorna höjs med 4,7 % den 1 januari 2025 och med 3,25 % den 1 januari 2026
-
Eksjö: Fastighetsägarna vill höja hyrorna med 14,7 %. Förhandlingarna har strandat, ärendet går vidare till särskild skiljeman.
-
Habo: Fastighetsägarna vill höja hyrorna med 14,3 %. Förhandlingarna har strandat, ärendet går vidare till särskild skiljeman.
- Jönköping: Wetterstaden ville höja hyrorna med 5 %, hyreshöjningen blev i genomsnitt 4,46 %
- Jönköping: färdiga förhandlingar med Tosito, varmhyrorna höjs med 4,5 % och hyrorna i nyproducerade fastigheter höjs med 2,63 %, med ett maxtak på 550 kronor per månad.
- Jönköping: färdiga förhandlingar med Vätterhem, hyrorna höjs med 54,6 kronor per kvadratmeter och år, med ett maxtak på 675 kronor i månaden.
-
Jönköping: Hamhus ville höja hyrorna med 5 %, hyreshöjningen blev i genomsnitt 4,26 % med ett maxtak på 550 kronor per månad.
-
Jönköping: KLH vill höja hyrorna med 5,5 %
- Jönköping: Willhem vill höja hyrorna med 10 %
-
Jönköping: Fastighetsägarna vill höja hyrorna med 14,5 %. Förhandlingarna har strandat, ärendet går vidare till särskild skiljeman.
- Gislaved: AB Gislavedshus vill höja hyrorna, men har inte kommit med något yrkande än.
-
Gislaved: Fastighetsägarna vill höja hyrorna med 14,8 %. Förhandlingarna har strandat, ärendet går vidare till särskild skiljeman.
-
Gnosjö: Fastighetsägarna vill höja hyrorna med 15,4 %. Förhandlingarna har strandat, ärendet går vidare till särskild skiljeman.
-
Mullsjö: Fastighetsägarna vill höja hyrorna med 14,4 %. Förhandlingarna har strandat, ärendet går vidare till särskild skiljeman.
- Nässjö: färdiga förhandlingar med Linden. Varmhyrorna höjs med 4,4 % och kallhyrorna höjs med 3,3 %, med ett maxtak på 500 kronor (vilket berör cirka 30 lägenheter).
-
Nässjö: Fastighetsägarna vill höja hyrorna med 14,6 %. Förhandlingarna har strandat, ärendet går vidare till särskild skiljeman.
- Sävsjö: färdiga förhandlingar med Sävebo AB, hyrorna höjs med 4 %
- Tranås: Victoriahem Tranås AB vill höja hyrorna, men har inte kommit med något yrkande än.
- Tranås: Wigénsgruppen AB vill höja hyrorna, men har inte kommit med något yrkande än.
-
Tranås: Fastighetsägarna vill höja hyrorna med 14,6 %. Förhandlingarna har strandat, ärendet går vidare till särskild skiljeman.
-
Vaggeryd: Fastighetsägarna vill höja hyrorna med 15,2 %. Förhandlingarna har strandat, ärendet går vidare till särskild skiljeman.
- Vetlanda: färdiga förhandlingar med Witalabostäder, hyrorna höjs med 4,8 %
-
Vetlanda: Fastighetsägarna vill höja hyrorna med 14,4 %. Förhandlingarna har strandat, ärendet går vidare till särskild skiljeman.
-
Värnamo: Fastighetsägarna vill höja hyrorna med 14,7 %. Förhandlingarna har strandat, ärendet går vidare till särskild skiljeman.
Hyresförhandlingar i Kalmar län
- Borgholm: Fastighetsägarna vill höja hyrorna med 14,7 %. Förhandlingarna har strandat, ärendet går vidare till särskild skiljeman.
- Emmaboda: Fastighetsägarna vill höja hyrorna med 15,3 %. Förhandlingarna har strandat, ärendet går vidare till särskild skiljeman.
- Emmaboda: Förhandlingarna om årets hyreshöjning mellan Emmaboda Bostads AB (EBA) och Hyresgästföreningen är nu färdiga. Den första januari 2025 höjs hyrorna för bolagets 938 lägenheter med 60 kronor per kvadratmeter och år. I början av förhandlingarna ville EBA höja hyrorna med cirka 187 kronor per kvadratmeter och år, eller 16,69 procent.
- Hultsfred: färdiga förhandlingar med VBO Fastighets AB, hyrorna höjs med 5,32 %
- Hultsfred: färdiga förhandlingar med Hultsfreds Bostäder, hyrorna höjs med i genomsnitt 5,4 %
-
Hultsfred: Fastighetsägarna vill höja hyrorna med 14,8 %.
- Kalmar: Kalmar Bostad AB vill höja hyrorna, men har inte kommit med något yrkande än.
- Kalmar: Agona Fastigheter AB vill höja hyrorna, men har inte kommit med något yrkande än.
-
Kalmar: Fastighetsägarna vill höja hyrorna med 15,4 %. Förhandlingarna har strandat, ärendet går vidare till särskild skiljeman.
-
Mönsterås: Fastighetsägarna vill höja hyrorna med 15,6 %. Förhandlingarna har strandat, ärendet går vidare till särskild skiljeman.
-
Mörbylånga: Fastighetsägarna vill höja hyrorna med 14,5 %. Förhandlingarna har strandat, ärendet går vidare till särskild skiljeman.
- Nybro: Nivika Nybro ville höja hyrorna med 3,5 %, hyreshöjningen för presumtionshyror (nybyggda lägenheter) blev 2 %
- Oskarshamn: Färdiga förhandlingar med Oskarshamns kommun, hyrorna höjs med 4,5 % för lägenheter med varmhyra.
-
Oskarshamn: Färdiga förhandlingar med Kristdalahem, hyrorna höjs med 3,5 %
-
Oskarshamn: Färdiga förhandlingar med Oskarshamnshem, hyrorna höjs med 4 %
-
Oskarshamn: Färdiga förhandlingar med Byggebo, hyrorna höjs med 4,5 %
-
Oskarshamn: Fastighetsägarna vill höja hyrorna med 14,7 %. Förhandlingarna har strandat, ärendet går vidare till särskild skiljeman.
- Nybro: Nybro Bostads AB vill höja hyrorna, men har inte kommit med något yrkande än.
- Nybro: Nivika Nybro vill höja hyrorna med 3,5 %
-
Nybro: Fastighetsägarna vill höja hyrorna med 15,4 %. Förhandlingarna har strandat, ärendet går vidare till särskild skiljeman.
- Torsås: Torsås Bostads AB ville höja hyrorna med 7,49 %, eller 93 kronor per kvadratmeter och år. Hyrorna höjs med i genomsnitt 4,8 %, eller 60 kronor per kvadratmeter och år, med ett maxtak på 550 kronor i månaden
-
Torsås: Fastighetsägarna vill höja hyrorna med 15,8 %. Förhandlingarna har strandat, ärendet går vidare till särskild skiljeman.
-
Västervik: Fastighetsägarna vill höja hyrorna med 15,1 %.
Hyresförhandlingar i Kronoberg
- Alvesta: AllboHus ville höja hyrorna med 11 %, nu är förhandlingarna färdiga. Varmhyrorna höjs med 5,2 %, kallhyrorna höjs med 4 % och presumtionshyrorna (nybyggda lägenheter).
- Alvesta: Arkadia Bostäder Kronoberg AB vill höja hyrorna, men har inte kommit med något yrkande än.
-
Alvesta: Fastighetsägarna vill höja hyrorna, men har inte kommit med något yrkande än.
-
Hovmantorp: Fastighetsägarna vill höja hyrorna, men har inte kommit med något yrkande än.
-
Kosta: Fastighetsägarna vill höja hyrorna, men har inte kommit med något yrkande än.
- Lessebo: Färdiga förhandlingar med Lessebohus. Varmhyrorna höjs med 4,5 %, hyrorna med IMD (individuell mätning av vattenförbrukning) höjs med 3,95 % och presumtionshyrorna (nybyggda lägenheter) höjs med 2,62 %
-
Lessebo: Fastighetsägarna vill höja hyrorna, men har inte kommit med något yrkande än.
-
Linneryd: Fastighetsägarna vill höja hyrorna, men har inte kommit med något yrkande än.
-
Ljungby: Brickstone Förvaltnings AB ville höja hyrorna med 7 %, hyreshöjningen blev 4,75 %
-
Ljungby: färdiga förhandlingar med Smefast AB, hyrorna höjs med 4,75 %
-
Ljungby: Ljungbybostäder ville höja hyrorna med 11 %, nu är en tvåårig överenskommelse färdig. Den 1 januari 2025 höjs varmhyrorna med 4,75 %, presumtionshyrorna (nybyggda lägenheter) med 2,38 % och kallhyror med 3,5 %. Den 1 januari 2026 höjs varmhyrorna med 3,25 %, presumtionshyrorna (nybyggda lägenheter) med 1,62 % och kallhyror med 2,4 %
- Ljungby: Heimstaden vill höja hyrorna, men har inte kommit med något yrkande än.
-
Ljungby: Fastighetsägarna vill höja hyrorna, men har inte kommit med något yrkande än.
-
Ryd: Fastighetsägarna vill höja hyrorna, men har inte kommit med något yrkande än.
-
Ryssby: Fastighetsägarna vill höja hyrorna, men har inte kommit med något yrkande än.
- Tingsryd: färdiga förhandlingar med Stiftelsen Tingsrydsbostäder och Tingsrydsbostäder AB. Varmhyrorna höjs med 4,78 %, kallhyrorna höjs med 3,9 % och presumtionshyrorna (nybyggda lägenheter) höjs med 3 % eller 2,7 % (beroende på fastighet).
-
Tingsryd: Fastighetsägarna vill höja hyrorna, men har inte kommit med något yrkande än.
- Växjö: Heimstaden AB vill höja hyrorna, men har inte kommit med något yrkande än.
- Växjö: Vidingehem AB vill höja hyrorna, men har inte kommit med något yrkande än.
-
Växjö: Fastighetsägarna vill höja hyrorna, men har inte kommit med något yrkande än. Förhandlingarna har strandat, ärendet går vidare till särskild skiljeman.
-
Uppvidinge: Fastighetsägarna vill höja hyrorna med 14,6 %.
Hyresförhandlingar i Östergötland
- Finspång: Gladsheim vill höja hyrorna med 11 %
-
Finspång: Fastighetsägarna vill höja hyrorna, men har inte kommit med något yrkande än.
- Linköping: Lundbergs vill höja varmhyrorna med 6 % och presumtionshyrorna (nybyggda lägenheter) med 3,75 %
- Linköping: Lidéns fastigheter AB vill höja hyrorna, men har inte kommit med något yrkande än.
- Linköping: Bestorp Fastigheter AB vill höja hyrorna, men har inte kommit med något yrkande än.
-
Linköping: Victorahem Linköping AB vill höja hyrorna, men har inte kommit med något yrkande än.
-
Linköping: Willhem AB vill höja hyrorna, men har inte kommit med något yrkande än.
- Mjölby: Bostadsbolaget i Mjölby AB vill höja hyrorna, men har inte kommit med något yrkande än.
- Motala: färdiga förhandlingar med Neobo i Motala AB, hyrorna höjs med 4,49 %
- Motala: Fastighetsägarna vill höja hyrorna med 14,1 %
- Motala: färdiga förhandlingar med Platen. Varmhyrorna höjs med 53 kronor per kvadratmeter och år, kallhyrorna höjs med 26,50 kronor per kvadratmeter och år och presumtionshyrorna (nybyggda lägenheter) höjs med 46 kronor per kvadratmeter och år.
- Norrköping: Söderstaden (Blå Musslor Projekt AB, Kv Korpen 18 AB, Rdmn Invest AB, Trehörningen AB och Kv Sista Dansen Projekt AB) ville höja hyrorna med 8 %, hyreshöjningen blev 4,78 % och 2,85 % för presumtionshyror (nybyggda lägenheter).
- Norrköping: Livi Fyrby 1 AB ville höja hyrorna med 11,77 %, hyreshöjningen blev 4,78 % och 2,85 % för presumtionshyror (nybyggda lägenheter).
- Norrköping: Heimstaden ville höja hyrorna med 5,9 %, hyreshöjningen blev 4,78 % och 2,85 % för presumtionshyror (nybyggda lägenheter).
- Norrköping: BoTrygg Fastigheter HB och BoTrygg Förvaltningsfastigheter AB ville höja hyrorna med 6 %, hyreshöjningen blev 4,78 % och 2,85 % för presumtionshyror (nybyggda lägenheter).
-
Norrköping: NeoBo ville höja hyrorna med 11,77 %, hyreshöjningen blev 4,78 % och 2,85 % för presumtionshyror (nybyggda lägenheter).
-
Norrköping: Fastighetsägarna ville höja hyrorna med 10,5 %, hyreshöjningen blev 4,78 % och 2,85 % för presumtionshyror (nybyggda lägenheter).
-
Norrköping: Lundbergs vill höja hyrorna med 6 %
-
Norrköping: Albrektsvägen Fastighetsutveckling AB (Riksbyggen) vill höja hyrorna med 11 %
- Norrköping: Victoriahem vill höja hyrorna med 10,98 %
- Norrköping: Riksbyggen vill höja hyrorna med 11 %
-
Norrköping: Balder vill höja hyrorna med 10 %
-
Norrköping: Magnentus vill höja hyrorna vill höja hyrorna, men har inte kommit med något yrkande än.
-
Norrköping: Armaria Fastigheter AB vill höja hyrorna med 10 %
-
Söderköping: Ramunderstaden vill höja hyrorna med 9,8 %, nu är en tvåårig överenskommelse färdig. Den 1 januari 2025 höjs varmhyrorna med 4,5 % och presumtionshyrorna (nybyggda lägenheter) med 2,63 %. Den 1 januari 2026 höjs varmhyrorna med 3,6 % och presumtionshyrorna med 1,95 %.
-
Söderköping: Heimstaden vill höja hyrorna vill höja hyrorna, men har inte kommit med något yrkande än.
-
Söderköping: Fastighetsägarna vill höja hyrorna, men har inte kommit med något yrkande än.
-
Rejmyre: Fastighetsägarna vill höja hyrorna, men har inte kommit med något yrkande än.
- Vadstena: färdiga förhandlingar med Vadstena Fastighets AB (VFAB) och Vadstena kommun. Varmhyrorna höjs med 4,73 %, kallhyrorna höjs med 4,7 % och presumtionshyrorna (nybyggda lägenheter) höjs med 2,2 %
-
Valdemarsvik: Fastighetsägarna vill höja hyrorna, men har inte kommit med något yrkande än.
- Åtvidaberg: Vita Svanen vill höja hyrorna med 7 %
-
Åtvidaberg: Fastighetsägarna vill höja hyrorna med 14,7 %
Så gick det i hyresförhandlingarna 2024
Här kan du läsa om hur det gick i hyresförhandlingarna 2024