skriva en motion

Skicka in en motion till fullmäktige

Har du tankar om vilka frågor Hyresgäst­föreningen ska arbeta med? Har du idéer om hur vi ska utvecklas som region? Du som medlem har möjlighet att vara med och påverka genom att skriva motioner till fullmäktige 2025.

Vi behöver din experthjälp

Som medlem är du expert på att vara hyresgäst. Dina orosmoln, drömmar och idéer är viktiga för oss. Kanske har du ett förslag som kan förbättra livet för alla hyresgäster? Då kan du skriva en motion till fullmäktige.

Så skickar du in en motion

Sista dagen för att lämna in motioner till fullmäktige är 26 februari 2025. Om du vill lämna in en motion gör du det via e-post till madeleine.wiback@hyresgastforeningen.se

Filmer
Hyresgäst­föreningen

Vad är en motion?

En motion är ett nedskrivet förslag om något stort eller litet som du vill förändra eller utveckla i Hyresgäst­föreningen. Det kan handla om vad vi ska tycka i en fråga, vilken verksamhet vi ska bedriva eller hur vi ska organisera oss. Motionen beslutas demokratiskt av fullmäktiges deltagare. Avsändare för en motion kan vara en medlem, grupp av medlemmar eller en förening. 

Så skriver du en bra motion i tre steg:

1. Börja med en enkel rubrik
Ge din motion en tydlig och kort rubrik som berättar vad motionen handlar om. 

2. Beskriv vad motionen handlar om
Det är här du förklarar för fullmäktiges ombud varför de ska fatta det beslutet eller besluten du föreslår. Här kan det vara knepigt att avgöra hur mycket man ska skriva, men en grundregel är att alltid försöka vara så tydlig och kortfattad som möjligt.

Beskrivningen bör innehålla:
En bakgrund – Vad är anledningen till att du skriver din motion? Är det en situation som bör förändras, något som inte fungerar eller som kan förbättras?

En lösning – Beskriv vad ditt förslag består i och hur det ska förändra det problem eller den situation du beskrivit.

3. Formulera det du vill att fullmäktige ska besluta
Slutligen innehåller motionen ett eller flera förslag till beslut, så kallade att-satser. Här är det viktigt att du formulerar dig noga. Oavsett vad du skrivit i beskrivningen är det att-satsen eller att-satserna som fullmäktige tar ställning till. En otydlig att-sats innebär ett otydligt beslut, om fullmäktige beslutar om bifall – alltså antar det förslag du skrivit.