Information gällande vattenavtal med Victoriahem i Järva
Frågor och svar kring vattenavtalet med Victoriahem Järva.
Vad är det för vattenavtal som ni har skrivit med Victoriahem i Järva?
2021 skrev vi ett avtal utifrån ett EU-direktiv om hur vattenförbrukning kan debiteras. Varje hyresgäst har en grundnivå av vattenförbrukning som ingår i hyran, använder de mer än detta så debiteras de, använder de mindre får de pengar tillbaka. Vi har lyckats höja grundnivån för hur mycket förbrukning som räknas som normalförbrukning och därmed ingår i hyran till hyresgästernas fördel i det här avtalet.
Hur mycket vatten ingår i avtalet?
I det här avtalet har vi lyckats förhandla upp andelen vatten som ingår i grundnivån för vattenförbrukningen. Det ingår 0,65 kubikmeter varmvatten per kvadratmeter och 0,9 kubikmeter kallvatten per kvadratmeter.
Varmvatten är den kvot som egentligen påverkar hyran och sett till Trepartens överenskommelse så bör den kvoten ligga på 0,4 kubikmeter per kvadratmeter, alltså en bra bit lägre än vad vi förhandlat fram i detta avtal.
Är det vanligt med avtal där vatten debiteras enskilt?
Det blir vanligare och vanligare. Att hyresvärden debiterar för varmvatten är väldigt vanligt. Använder du mycket varmvatten blir kostnaden högre, använder du mindre blir kostnaden lägre. Många hyresgäster efterfrågar detta, då de då själva kan påverka sina kostnader. Förutom rättviseaspekten handlar det också om en miljöaspekt. Debiteras inte vatten enskilt så kommer det i stället bli en kostnad som alla hyresgäster får bära.
Är detta något som Hyresgästföreningen kan ändra på, om många hyresgäster tycker det är dålig att de debiteras enskilt?
Detta är så klart en dialog man kan ha med hyresvärden, men kostnaden försvinner inte. Kostnaden för detta kommer då i stället läggas på hyran som då blir högre för alla. Avtalet är skrivit enligt EU-direktiv om hur debitering för vatten ska gå till. I slutändan är detta något som hyresvärden bestämmer, vi på Hyresgästföreningen gör allt vi kan men när det kommer till denna fråga så har hyresvärden rätt att ta betalt för förbrukningen.
Varför har inte kommunala bolag ett vattenavtal, endast de som bor i Victoriahem?
I och med att separat mätning och debitering av vatten är ett ganska nytt EU-direktiv så har det inte implementerats fullt ut ännu. Däremot tror vi att den här typen av avtal bli allt vanligare framåt.
Frågor angående hyreshöjningarna i Järva
Vilken årlig hyreshöjning gäller för boende i Victoriahem i Järva?
Tidigare frånträdda lägenheter i fastigheterna Hjulkvarnen 2 och Handkvarnen 3 som under år 2009 renoverades, ligger kvar med oförändrat bruksvärde och får enbart den årliga hyresjusteringen för år 2023 och 2024 med 4,75% resp. 5,18% från den 1 februari 2024. Detta gäller nuvarande hyresgäster.
Lägenheter som uppnår en hyresjustering med mer än 10 000 kr/år fasas in med en rabatt på höjningen enligt nedan:
50% år 1
30% år 2
20% år 3
I övrigt 5,18% från 1 feb 2024
Vilken årlig höjning för 2024 gäller för en orenoverad lägenhet?
5,18% från 1 feb 2024
Många lägenheter i Victoriahems bestånd är eftersatta – vilken standard gäller egentligen? Är det 5,18 även här?
5,18 % från 1 feb 2024. Ser eller upptäcker du som medlem eftersatt underhåll vill vi uppmana till att ta kontakt Hyresgästföreningens juridiska rådgivning på 0771 443 443.