Regionsstyrelsen

Rapport regionstyrelsen

Rapport från regionstyrelsens möte torsdag den 2 mars 2023

Kvarvarande ändamålsbestämda medel
Regionstyrelsen tog beslut om en rutin för hur föreningarna ska kunna använda de ändamålsbestämda medel som finns sparade. Mer information om det kommer att gå ut till ekonomiansvariga och ordföranden i föreningarna.

Äskande om medel
På mötet hanterades även de äskanden som kommit in från föreningarna om att få behålla överskottet av medlemspengarna samt om att få ett underskott nollat. Samtliga berörda är informerade om regionstyrelsens beslut.

Gemensam styrelseutveckling
Regionstyrelsen beslutade att uppdra till Bildning att ta fram ett upplägg och genomföra en gemensam styrelseutveckling för regionstyrelsen, föreningsordföranden och vice förenings-ordföranden. Framtidsprogrammet samt region Stockholms strategi Folkrörelsen i bostadsområdet ligger som grund för den gemensamma ledarskapsutvecklingen.

Syftet med satsningen är att:

  • Skapa ett gemensamt ledarskap med fokus på regionens utveckling. 
  • Genom dialog och öppenhet hitta en gemensam bild av vad som behöver åstadkommas så att var och en kan klara sitt uppdrag. 
  • Utveckla tilliten och samarbetet mellan föreningsstyrelserna och regionstyrelsen. 
  • Öka förståelse för föreningsstyrelserna och regionstyrelsens roll och mandat. 
  • Utveckla forum för att dela kunskaper och erfarenheter samt möjligheter för samarbete.

Uppdrag att se över de regionala förhandlingsrutinerna
Förhandlingsrutinerna reglerar hur förhandlingsverksamheten i regionen organiseras. De reviderades 2018 och har gällt sedan dess. Enligt nya stadgar ska förhandlingsrutinerna behandlas årligen av fullmäktige. Det betyder inte att de måste genomgå en total revidering varje år. På förbundsnivå pågår ett arbete med översyn av regionernas förhandlingsrutiner. Det är förbundsstyrelsens förhandlingsutskott som ansvarar för det arbetet. Syftet är att säkerställa att de följer stadgar och andra beslut samt eventuellt synkroniseras bättre över landet. Det arbetets slutsatser kan komma att påverka framtida utformning av regionens förhandlingsrutiner. Regionstyrelsen menar att fullmäktige bör avvakta genomlysningen innan rutinerna revideras, för att undvika onödiga felaktigheter och dubbelarbete. 

Fullmäktige tog i oktober 2022 beslut om att fastställa nu gällande rutiner i väntan på det nationella arbetet. Sedan dess har inte det nationella arbetet tagit några avgörande kliv, varför regionstyrelsen nu uppdrar till utskottet Upprustning/Förhandling/Ombildning att tillsammans med förhandlingsenheten utse en arbetsgrupp med uppdraget att ta fram ett förslag på uppdaterade förhandlingsrutiner till fullmäktige 2024. Arbetsgruppen ska bestå av representanter från regionstyrelsen, förhandlingsenhet samt förtroendevalda som är aktiva på föreningsnivå. Arbetsgruppens förslag ska ut på en remissrunda innan det skickas för beslut av fullmäktige. 

Stämmomotioner
Tre motioner till stämman kommer att skickas in från regionstyrelsen. Två av dem är förslag till stadgeändringar. En om att föreningarna ska kunna välja förhandlingsråd på sina årsmöten och en om att regionen ska få välja fler regionala revisorer. Den tredje uppmuntrar förbundsstyrelsen att fortsätta arbetet med organisationsöversynen för att säkra att vi har den bästa interna organisationen för att möte framtidens utmaningar.

Rutin för nya deltagare till Etik- och moralgruppen
Efter ett beslut på stämman 2021 utser regionstyrelsen deltagarna i arbetsgruppen som utreder ärenden av karaktären etik och moral. Sedan beslutet har gruppen bestått av de deltagare som blivit valda av fullmäktige, som var den tidigare rutinen. Nu finns det en ny beslutad rutin för hur deltagarna i region Stockholm ska väljas samt vilka kompetenser som regionstyrelsen anser är viktiga att ha i gruppen. Ett arbete pågår för att få ut informationen på den externa hemsidan där det även ska gå att söka själv eller nominera någon till gruppen. När det är klart kommer en länk till sidan att spridas till i första hand redan förtroendevalda. Men de som sitter i gruppen behöver inte inneha ett lokalt förtroendeuppdrag, snarare är det motsatta att föredra. Minimikravet för att vara deltagare i gruppen är att vara medlem i Hyresgäst­föreningen.

Projekt Drömlokalen
Med anledning av Hyresgäst­föreningens 100-årsjubileum har förbundsstyrelsen beslutat att anslå 50 000 kronor per region med syfte att rusta upp en kvarterslokal till en inspirerande drömlokal. Det är respektive regionstyrelse som nominerar en kvarterslokal till projektet. 

I region Stockholm bjöds lokala hyresgäst­föreningar (LH) in till att nominera sin kvarterslokal med möjlighet att få bli regionens bidrag till projektet. Glädjande nog kom det in fjorton ansökningar. Regionstyrelsen hade en svår uppgift med att välja bland dessa men till slut valdes LH Prästgårdsmarken i Upplands väsby till regionens bidrag. Utöver det beslutade regionstyrelsen att ta av sina egna medel och premiera även LH Hemmestahöjden i Nacka/Värmdö, LH Logen i Huddinge, LH Hallonet i Sundbyberg och LH Kastanjen på Södermalm som får 12 500:- vardera för att rusta sina kvarterslokaler. Stort grattis till er! Regionstyrelsen vill även tacka alla sökande för de fina ansökningarna och framför allt för det ovärderliga lokala engagemanget!