Susanne Sjöblom
Foto: Salan Ahlgren

Ordförande har ordet

Så var vi redan inne i december. Det har varit en intensiv höst, en höst som har präglats av rekordhöga hyreskrav från fastighetsägare och en avsaknad av nationella bostadspolitiska initiativ, men också av ett starkt engagemang och en beslutsamhet att påverka och förändra.

När regeringen presenterande sin budget för kommande år så var det slående hur hyresrätten och hyresgäster är bortprioriterade. I stället valde landets ledande politiker att återigen satsa på det ägda boendet genom att stärka rotavdraget. Förslag som skulle stärka bostadsbyggandet, hyresrätten, stötta hyresgäster och behålla jobb inom byggsektorn lös dessvärre med sin frånvaro.  

I november anordnade vi en Kraftsamling. Vi var nästa 100 förtroendevalda på plats, och under dagen vi fick vi ta del av intressanta föreläsningar och genomföra inspirerande samtal och diskussioner. Jag blev otroligt glad av att träffa er alla igen och det gav mig både energi samt nya tankar och idéer inför framtiden! Det har även genomförts ett stormöte om hotellifiering, runt 100 intresserade hyresgäster kom för att lära sig mer om frågan samt ta del av information om hur de kan engagera sig.

Hyres­förhandlingarna pågår för fullt i regionen, vissa har redan blivit klara medan andra har avbrutits. Både förtroendevalda och anställa gör allt de kan i förhandlingsrummen för att trycka ner de chockhöga hyreskraven så mycket som möjligt. Jag är otroligt stolt över alla som är engagerade och gör sitt yttersta för alla hyresgäster i svåra tider som dessa.

Att engagemanget för hyres­förhandlingarna är stort även utanför förhandlingsrummen är tydligt. Flera olika protester mot de höga hyreskraven har genomförts i regionen och det visar på hur folkrörelsen verkligen kan påverka och engagera i viktiga frågor.

I slutet av november släppte vi vår återkommande rapport Unga Vuxnas boende. Den visar på en fortsatt tuff situation för unga vuxna både Stockholm och i landet, trösklarna för att kunna flytta hemifrån blir högre och högre. Många som har flyttat hemifrån tvingas bo otryggt och får utstå både trakasserier, oseriösa hyresvärdar och ockerhyror. Bristen på hållbara och trygga bostäder påverkar unga vuxnas livsval och framtidstro och på sikt även regionens tillväxt. Det måste så klart inte se ut så här, det finns lösningar, med dessa kräver en politisk vilja. Läs hela rapporten för Stockholms län här.

Just nu genomförs en digital kampanj mot marknadshyror, då en del politiska partier har öppnat upp för att driva frågan. Läs mer om marknadshyror och de katastrofala konsekvenserna här. Är detta är fråga som du eller din förening vill engagera er i för att påverka politiker, kontakta regionkontoret så stöttar vi er.

Innan jag önskar en god jul så vill jag också uppmuntra er alla att skriva under fackförbundet Byggnads Stockholm-Gotlands viktiga initiativ om ökat bostadsbyggande: Bygg bort krisen - bygg bostäder! Tipsa gärna även kollegor, vänner och familj att gå in och skriva under så vi kan skapa förändring tillsammans.

En riktigt god jul och gott nytt år!

Varma hälsningar, Susanne Sjöblom, regionordförande