Globen_region Stockholm
Jan Backman

Uttalande från region Stockholms höstfullmäktige

Den goda soliditeten hos flertalet bostadsföretag ger utrymme för solidaritet i en svår tid

Stockholms­regionen brukar uppfattas som motor i svensk ekonomi. Vad som händer här påverkar hela Sveriges ekonomi.  Drygt 20 procent av Sveriges befolkning bor här.

När bostadsbolag med lagstadgat samhällsansvar i en så kritisk situation som den idag, kräver bortåt 10 procent hyreshöjning är det allvarligt. Välskötta hyresbolag med affärsmässigt god belåningsgrad och soliditet bör självklart i stället medverka till att dämpa krisens effekter för människor och på så vis ta ett solidariskt samhällsansvar.

Vi vill också understryka att i svåra tider måste alla krafter i samhället hjälpas åt. Allmännyttiga bolag har ett särskilt ansvar, men också privata hyresvärdar behöver dra sitt strå till stacken för att vi ska komma ut på andra sidan av den nuvarande krisen.

Från och med i år har Hyresgäst­föreningen, Sveriges Allmännytta och Sveriges Fastighetsägare enats om ett ramavtal för årliga hyresjusteringar. Avtalet bygger bland annat på olika ekonomiska underlag för två år bakåt. Tillfälliga kostnadsökningar ska alltså inte ha omedelbart genomslag.

Stockholmregionens och Gotlands allmännyttiga bostadsföretag har ca 164 700 lägenheter i 21 kommuner. Bolagen har med sin goda ekonomi alla förutsättningar att klara sina kostnadsökningar även med en mycket låg hyreshöjning.

Att bolagen nu väljer att vältra över årets kostnader på hyresgäster, där många redan har en ytterst svag ekonomi, är anmärkningsvärt och oacceptabelt. Många hyresgästers marginaler för större utgifter redan är förbrukade.

Vi ser framför oss tuffa förhandlingar men vi kommer göra vårt yttersta för att komma överens på en för hyresgästerna rimlig nivå och i tid innan årsskiftet för att undvika retroaktiva hyresbelopp för hyresgästerna. Vår utgångspunkt i förhandlingarna är att hyreshöjningarna för 2023 ska vara tydligt solidariskt återhållsamma.

Vi ger allt stöd till regionens förhandlare i deras arbete för låga hyreshöjningar. Men förhandlingsarbetet behöver i detta kritiska läge kompletteras med att Hyresgäst­föreningen som folkrörelse lyckas mobilisera medlemmar, föreningar och alla andra som stödjer hyresrätten och hyresgästernas krav på att ändra bo-orättvisorna.

 

Uttalande från Hyresgäst­föreningen region Stockholms fullmäktige - Stockholm, den 29 oktober, 2022