
Hotellifiering: ett växande problem
Hotellifiering är ett växande problem i Stockholm. Förmedlingsbolag hyr lägenheter som annars kunnat gå till dig via bostadskön, och hyr ut dem i andra hand till överpriser. Detta gynnar bolagen, men minskar dina chanser att få ett förstahandskontrakt. Ungefär 15 000 lägenheter har försvunnit från den ordinarie hyresmarknaden på det här sättet.
Vad är hotellifiering?
Hotellifiering innebär att fastighetsägare hyr ut flera lägenheter till ett förmedlingsföretag (även kallat bulvanföretag), som i sin tur hyr ut dem i andra hand – till skyhöga priser. Hyresgäster som hyr en hotellifierad lägenhet har dessutom inte samma rättigheter som de som har förstahandskontrakt. Bland annat saknas ofta besittningsskydd, det som gör att du inte kan bli vräkt hur som helst. Bara i Stockholmsregionen handlar det om ungefär 15 000 lägenheter.
Vad betyder det för dig?
När lägenheter försvinner från den vanliga bostadsmarknaden blir det ännu svårare för dig att få en trygg bostad. Enligt en rapport från 2023 bor 34 procent av unga vuxna i Stockholms län hemma hos sina föräldrar, och 73 procent av dem vill bo på ett annat sätt – men har svårt att hitta en egen lägenhet. Det motsvarar ungefär 52 000 personer mellan 20-27 år.
Vad händer för grannarna?
I hus där lägenheter blivit hotellifierade känner folk sig otrygga. Grannar är ofta okända och det uppstår problem i tvättstugor och gemensamma utrymmen. Dessutom kan dolda hotellverksamheter locka till sig brottslighet, som svartförsäljning av hyreskontrakt, bordellverksamhet och narkotikahandel – något som ökar otryggheten för de boende ytterligare.
Vad betyder det för samhället?
Hotellifieringen förvärrar den redan allvarliga bostadsbristen, när vanliga hyresrätter försvinner från den ordinarie marknaden och gör det ännu svårare att hitta en trygg och långsiktig bostad. För många leder det till att de måste bo kvar hemma hos sina föräldrar eller hamnar i osäkra boendesituationer.
Bostadsområden där hotellifiering förekommer blir som nämnt också mer sårbara för brottslighet.
Samtidigt undermineras säkerheten i dessa byggnader. De lagstadgade kraven på brandskydd och andra säkerhetsåtgärder följs ofta inte, vilket innebär att boende utsätts för onödiga risker.
Dessutom innebär hotellifiering att marknadshyror införs bakvägen. Hyresgäster tvingas betala avsevärt högre hyror än normalt, många gånger dubbelt eller tredubbelt så hög som en förstahandshyra skulle ha varit. Hyran i hotellägenheter sätts utan förhandling och utan att gällande lagar följs.
Vad vill Hyresgästföreningen förändra?
Lagen om blockuthyrning måste ändras. Idag tillåter lagen att fastighetsägare hyr ut fler än tre lägenheter i ett gemensamt kontrakt – ett så kallat "block". Då kan andra villkor avtalas, om exempelvis hyra och underhåll, än vad bostadshyresreglerna annars medger.
Ett bra exempel på hur lagen kan användas är när kommuner hyr flera lägenheter för exempelvis äldreboende eller sociala kontrakt. Problemet vi ser är när detta utnyttjas av oseriösa aktörer. De kan använda luckorna i lagstiftningen för att skapa hotellifierade lägenheter, ta ut orimliga hyror och kringgå hyresgästernas rättigheter.
Stoppa hotellifieringen – det här kan du göra:
- Sprid ordet! Dela denna sida i sociala medier. Prata om hotellifiering med vänner, i skolan eller på jobbet. Ju fler vi är som känner till problemet, desto större chans att vi kan råda bot på det.
- Anmäl om du själv bor i en hotellifierad lägenhet! Vi har en checklista med de steg du behöver följa för att anmäla pågående hotellifiering. Läs mer här.
- Sätt upp trappaffischer eller dela ut en flyer! Sprid kännedom i ditt närområde. Du hittar material för utskrift längst ned på sidan.
- Bli medlem och engagera dig! Vill du göra mer? Bli medlem i Hyresgästföreningen och kontakta föreningen i ditt område – finns det redan ett lokalt engagemang i frågan? Kan du vara med och starta ett nätverk?
Vill du fördjupa dig om hotellifiering?
Vi har samlat checklistor, fördjupande information och användbara dokument.
