Ny hyressättningsmodell lanseras i Ystad
Hyresgästföreningen har tillsammans med Fastighetsägarna Syd, Ystadbostäder, Heimstaden, Contentus, Leny Fastighets AB arbetat fram en hyressättningsmodell, Ystadmodellen. Syftet är att skapa en mer rättvis hyressättning som baseras på vad hyresgästerna värdesätter i sitt boende samt lägenheternas och fastigheternas standard och läge.
Senast ändrat: 2023-05-25
Frågor och svar om Ystadmodellen
Varför tar Hyresgästföreningen fram hyressättningsmodeller?
Vi är ålagda av vår förbundsledning, förtroendevalda samt av lagstiftaren att bygga hyressättningsmodeller i alla kommuner i Sverige.
Enligt svensk lagstiftning är det så kallade bruksvärdet som ska bestämma en lägenhets hyra. I bruksvärdesbedömningen beaktas bland annat läge och standard i lägenheter och fastigheter.
Idag har vi hyressättningsmodeller i Burlöv, Lund, Malmö, Simrishamn, Skurup, Vellinge, Trelleborg och Ystad samt med AF Bostäder i Lund. (Svedala, Tomelilla och Sjöbo saknar modeller.)
Är inte hyressättningsmodeller ett annat ord för marknadshyra?
Nej, det är det inte.
Hyressättningsmodeller är ett samlingsbegrepp för hyressättning som utarbetas regionalt och lokalt av hyresvärdar samt hyresgäst- och fastighetsägarorganisationer.
Syftet är att underlätta hyressättningen på orten och är ett arbetsredskap för bestämningen av olika lägenheters bruksvärde. Vanligtvis bygger modellerna på ett poängsystem som syftar till att leda till en mer differentierad och transparent hyressättning utifrån läges- och kvalitetsfaktorer.
Hyresgästföreningen anser alltid att förhandlade hyror är bättre än marknadshyror, och lokala hyressättningsmodeller som är förankrade hos hyresmarknadens parter är ett sätt att ta ansvar för hyresmarknaden och det förhandlingsansvar vi anförtrotts, vilket i sig är ett argument mot marknadshyror.
Sedan bruksvärdeshyran lanserades på 70-talet har väldigt mycket hänt med synen på hur fördelaktigt det är att bo centralt, då det inte var alls lika attraktivt förr. Hyressättningen har inte speglat det, vilket den systematiska modellen nu kommer att göra. Det var ett av argumenten hos de som vill införa helt fri marknadshyra, något vi på Hyresgästföreningen är helt mot då det kommer skapa en otrygg hyresmarknad där hyresvärdar själva fritt får sätta hyran.
Varför samarbetar ni med fastighetsägarna, till exempel Heimstaden när ni på andra ställen i södra Skåne, exempelvis Malmö, tar ställning mot fastighetsägarna?
Ystadmodellen är ett resultat av förhandlingsarbetet och inte ett samarbete med fastighetsägarna. Hyresgästföreningen inklusive förtroendevalda har förhandlat alla delar i Ystadmodellen och har inte lättvindigt gått med på några överenskommelser.
Hur har arbetet gått till?
Vi har under lite mer än fem år arbetat med Ystadmodellen och under hela den tiden har förtroendevalda medlemmar varit med i processen.
En enkätundersökning skickades ut till 3000 hyresgäster 2018. Drygt hälften, 55 procent av de tillfrågade svarade, och dessa svar har viktats så att de representerar målgruppen på ett bra sätt. Företaget som gjorde undersökningen är Scandinfo (numera Origo group).
Har Hyresgästföreningen verkligen hyresgästernas bästa i åtanke?
Ja, vi har alltid hyresgästernas bästa i åtanke.
Vi behöver verka för hyresgäster idag men även långsiktigt för framtida hyresgäster. Att utveckla förhandlingssystemet är ett långsiktigt arbete men kan som i fallen med hyressättningsmodeller påverka enskilda hyresgästers situation idag. Vi har full förståelse för att man känner oro inför en eventuell hyreshöjning, därför kommer eventuella höjningar fasas in under en 4-års period, vilket ingår som en del i modellen.
Arbetet med Ystadmodellen har inte varit enkelt, men Hyresgästföreningen har under hela förhandlingen stått på hyresgästernas sida.
Det är viktigt att understryka att målet med Ystadmodellen inte har varit att maximera hyror i Ystad utan helt enkelt att skapa en rättvisare och mer förutsebar hyressättning. Det är inte rättvist att hyresgäster betalar olika hyror för lägenheter som med hänsyn till bruksvärdet är att anse som likvärdiga.
Hur påverkar det hyresgäster i Ystad?
När bruksvärderingen enligt den nya hyressättningsmodellen görs kommer vissa lägenheter tyvärr att få höjd hyra. Men det är viktigt att notera att andra lägenheter kommer att få sänkt hyra.
Vi har full förståelse att man inte vill ha höjd hyra och att man tycker det är orättvist. Men det är rimligt att till exempel läget får ett större genomslag i hyressättningen än vad som är fallet i Ystad idag, och det är bland annat det som Ystadmodellen kommer bidra till.
Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att det som har störst påverkan på hyressättningen är lägenhetens storlek och vad det är för typ av lägenhet. Oron för höjda hyror i de centrala delarna är därför till viss del befogad, men den ska heller inte överdrivas.