Vem tar samhällsansvaret tillsammans med oss i bostadsfrågan?
Läget är bekymmersamt. Inflationen är den högsta på över 30 år, energipriserna skenar och människors ekonomiska marginaler krymper. En grupp som drabbas extra svårt just nu är alla de människor som bor i hyresrätt.
Publicerat: 2023-02-07
Staten lägger årligen miljardbelopp på skatteavdrag till dem som äger sitt boende. Motsvarande subventioner finns inte för hyresgäster, vilket gör att en nybyggd hyresrätt blir upp till 2500 kronor dyrare i månaden än motsvarande bostadsrätt.
Samtidigt har hyresgäster enligt SCB i snitt 28 procent lägre inkomst än boende i övriga upplåtelseformer och tvingas lägga en större andel av sin inkomst på boendet. En genomsnittlig hyresgäst lägger 27 procent av inkomsten på boendet, bostadsrättsinnehavare lägger i snitt 20 procent och villaägare i snitt 16 procent.
Ändå vill de privata fastighetsägarna skjuta över sina ökade kostnader, fullt ut, på sina hyresgäster genom att höja hyrorna med över 10 procent.
När så även de allmännyttiga bostadsbolagen börjar yrka på rekordhöga hyreshöjningar inställer sig frågan om vem som överhuvudtaget tar något samhällsansvar i allt detta? Vem tar ansvar för allas rätt till boende och bryr sig om människorna som bor i hyresrätt?
Dagligen ringer hyresgäster till Hyresgästföreningen och uttrycker sin oro över att inte ha råd att bo kvar i sina hem på grund av de höga yrkanden om hyreshöjningar som fastighetsägare och kommunala bostadsbolag har gått ut med. Hyresgästföreningen stöttar och tar hand om sina medlemmar, samtidigt som vi kämpar för fler hyresrätter med rimliga hyror och allas rätt till en bostad. Vi gör allt vi kan för att ta samhällsansvaret.
Hur tänker ni andra som är ägare av hyreslägenheter? Till exempel ni kommunpolitiker som genom ägardirektiv styr våra allmännyttiga bostadsbolag, på vilket sätt tar ni samhällsansvaret?
Gunnar Bergman, ordförande Hyresgästföreningen Norrland
Kristina Bergman. vice ordförande Hyresgästföreningen Norrland