Hyreshus, balkonger, grodperspektiv, hyreshus, hyresgäster, balkonger, Hyresgästföreningen
Enkätfabriken

Kraftigt ökade avgifter i Norrland

Totalkostnaderna för el, fjärrvärme, avfall samt vatten och avlopp (VA) har ökat under det senaste året. Det finns dessutom en stor risk för att stigande elpriser kommer driva upp kostnaderna ytterligare. Högst sammanlagd taxa i Norrland återfinns i Dorotea kommun, i snitt 2533 kronor i månaden, och lägst i Luleå, i snitt 1718 kronor i månaden. Detta visar Nils Holgerssonrapporten, som kartlägger avgifter och taxor i hela landet.

Porträtt på Marie-Louise Persson, ordförande Nils Holgerssongruppen Riksbyggen
Pressbildn Nils Holgerssonrapporten
Mari-Louise Persson, ordförande Nils Holgersson-gruppen Riksbyggen

– Vi ser återigen stora skillnader mellan kommunerna i landet, den här ryckigheten är ett problem för konsumenterna. Det här ser vi som en tydlig fingervisning om att regleringen inte riktigt fungerar som den borde.  Rättvis tillgång till och prissättning av el, värme, avfall, vatten och avlopp är en viktig samhällsfråga. Här behöver politiken gå in och ta ett ansvar, säger Mari-Louise Persson, ordförande Nils Holgerssongruppen.

I Jämtlands län betalar boende i Härjedalen högst sammanlagd taxa, i snitt 2509 kronor i månaden jämfört med 1964 kronor i månaden i Östersund, som har lägst kostnad. De sammanslagna kostnaderna för fjärrvärme, el, avfall och VA har ökat med 4,4 procent i länet under det senaste året. Det kan jämföras med den allmänna kostnadsutvecklingen på 6,0 procent.

I Västernorrland betalar boende i Kramfors högst sammanlagd taxa, i snitt 2504 kronor i månaden jämfört med 1986 kronor i månaden i Sundsvall, som har lägst kostnad. De sammanslagna kostnaderna för fjärrvärme, el, avfall och VA har i Västernorrlands län ökat med 6,3 procent i länet under det senaste året.

I Västerbotten betalar boende i Dorotea högst sammanlagd taxa, i snitt 2533 kronor i månaden jämfört med 1923 kronor i månaden i Umeå, som har lägst kostnad. De sammanslagna kostnaderna för fjärrvärme, el, avfall och VA har ökat med 5,5 procent i länet under det senaste året.

I Norrbotten betalar boende i Kalix högst sammanlagd taxa, i snitt 2527 kronor i månaden jämfört med 1718 kronor månaden i Luleå, som har lägst kostnad. De sammanslagna kostnaderna för fjärrvärme, el, avfall och VA har i Norrbotten ökat med 6,8 procent i länet under det senaste året.

Totalt i landet ökar kostnaden för el med 47 procent från föregående år, varav elnätstaxorna har ökat med 2,6 procent och elhandelspriserna ökat med 151 procent. VA-taxan ökar med 3,8 procent och avfallstaxan med 4,3 procent, medan fjärrvärmetaxan bara ökar med 1,5 procent. Många fjärrvärmeföretag har dock aviserat betydligt större höjningar av taxan inför nästa år.