Förhandlingschefen i Norrland kommenterar de skyhöga yrkandena
Vår förhandlingschef Marie Hjorth har synts i media nyligen i samband med de förväntat hårda hyresförhandlingar som nu drar i gång i Norrland. Fastighetsägarsidan har på flera håll sagt sig vilja höja hyrorna med över 10 procent, något Hyresgästföreningen aldrig kan acceptera.
Publicerat: 2022-12-06
Till Länstidningen i Östersund säger Marie att hon inte varit med om en liknande situation tidigare.
– Det är väldigt speciellt i år, säger hon, något år har någon enstaka part någonstans krävt mycket, men inte som nu då vi ser höga krav över hela Sverige, säger hon och fortsätter.
Från år 2000 och framåt har de genomsnittliga hyreshöjningarna landat runt en till två procent per år, med avvikelse under finanskrisen 2008/2009. Då blev den genomsnittliga hyreshöjningen drygt tre procent.
– Vi ser helt andra siffror än våra motparter och vill inte föregripa förhandlingarna och ha någon åsikt om vad utfallet kan bli utan menar att det är ett tufft förhandlingsläge.
Var årets förhandlingar landar, bland annat för Östersundshems närmare 4 000 lägenheter, är alltså osäkert. Inget yrkande har kommit in ännu och förhandlingarna har därför inte kunnat påbörjas.
Nytt för i år är den överenskommelse som träffats mellan Hyresgästföreningen, allmännyttan och fastighetsägarföreningen. Trepartsöverenskommelsen handlar i korthet om att ta hänsyn till de tre senaste årens utveckling av BNP, inflation, ränteutveckling, taxor samt fastighetsförvaltning och underhåll. Marie Hjort saknar dock en samsyn om hur modellen ska användas.
– Tidigare har hyresförhandlingarna utgått från prognostiserade kostnadsökningar för bolaget. Vad som är oförändrat är att förhandlingarna ska utgå från lokala förutsättningar. Det innebär ju att även om det är höga elpriser och hög inflation nu så kan man ju inte, enligt det system som vi kommit överens om, ta ut hela den kostnaden på en gång, säger Marie Hjorth till tidningen Norrländska Socialdemokraten.