Bostadsbristen ett hot mot utsatta kvinnor

Fler hyresrätter kan rädda liv

På den Internationella kvinnodagen den 8 mars uppmärksammas ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen. Att män och kvinnor har olika förutsättningar på bostadsmarknaden är inget nytt. Det är kvinnorna som har det tuffast, 6 av 10 kvinnor har exempelvis inte råd att bo kvar i sin bostad efter en separation, visar en undersökning från Fredrika Bremer-förbundet.

Kvinna flyttar till  nya hyreslägenhet

Mannen bor oftast kvar i huset medan kvinnan flyttar till hyres- eller bostadsrätt. Mer än hälften av alla ensamstående mammor bor idag i hyresrätt. Statistiken talar sitt tydliga språk, hyresrätten är viktig.   

Den stora bostadsbrist som råder gör att många har svårt att hitta en bostad. Problemen förstärks än mer när politiken fortsätter att fokusera på det ägda boendet. Prioriteringarna på bostadsmarknaden har stor betydelse och kan i värsta fall handla om liv eller död. 

Statistiken talar sitt tydliga språk. Enligt Boverket är det vanligare att kommuner ger förtur på hyreslägenheter till människor som anses gynna det lokala näringslivet än till kvinnor som utsätts för våld. Socialtjänsten visar på att flera av de kvinnor som dödades av sin partner mellan åren 2018 och 2021, hade bett om ett nytt boende men inte fått hjälp. Inom ett år dödades de i sina egna hem. Så här kan det inte få fortsätta. 

Sverige, som ska vara ett av världens mest jämställda länder, borde göra mer i den här frågan. Här måste staten ta sitt ansvar. Större offentliga satsningar behövs för det hyrda boendet så att fler hyresrätter med rimliga hyror byggs. Draget till sin spets skulle detta kunna rädda liv, i de fall då kvinnor snabbt behöver flytta från en våldsam partner.  
 
Hyresrätten är en viktig byggsten som måste få ta större plats i bostadspolitiken. När hyresrätten prioriteras bort och alltför få bostäder byggs, är det kvinnorna och barnen som drabbas värst. 

Om du eller någon i din närhet blir utsatt

  • Kvinnofridslinjen är alltid öppen
    Kvinnofridslinjen ger stöd till dig som utsatts för fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld. Samtalet är gratis och du är anonym när du ringer. Ring 020-50 50 50.

  • Anmäl brott i nära relation till polisen
    Om du själv eller någon du känner har blivit utsatt för brott i nära relation, anmäl det till polisen genom att ringa 114 14.
    Om det är en akut situation, ring 112.