Bostadsbristen tvingar studenter till husvagnar och otrygga villkor – dags att agera!
I Umeå tvingas många studenter att bo i tillfälliga boenden, pendla långt eller hantera skamliga förslag –när de är på jakt efter någonstans att bo. Bostadsbristen påverkar livsvalen för framför allt unga vuxna och hyresgäster runt om i landet, och det slår hårt mot deras möjlighet till trygghet och självständighet.
Publicerat: 2024-10-02
Hyresgästföreningens undersökning från i våras ”Hyresgästerna 2024” visar bland annat att varannan ung vuxen tvekar inför viktiga beslut som att flytta, studera eller bilda familj på grund av bostadsbristen, och var tredje person i åldern 30–49 år upplever samma sak. 25 procent av hyresgästerna tvekar att flytta till annan ort på grund av bostadsbristen, och 20 procent av unga har tvekat att börja studera eller ta ett nytt jobb.
Bostadsbristen är stor i hela landet, den gröna omställningen i norr har skapat en akut bostadsbrist på flera orter. I studentstaden Umeå är det svårt att få tag i en bostad och många tvingas hyra i andra hand under osäkra villkor – och riskeras att utnyttjas av privata uthyrare. Aftonbladet och Hem & Hyra har exempelvis tidigare rapporterat om den pressade bostadssituationen i Umeå. Många unga vittnar om trakasserier och oseriösa förslag när de söker efter en trygg plats att bo på.
– Det är sjukt vad unga behöver utstå bara för att hitta ett eget hem. Det är inte bara värdar som kräver ockerhyra. Man utnyttjar deras utsatthet på vår trasiga bostadsmarknad på flera sätt, sade Ola Palmgren, förbundsstyrelseledamot på Hyresgästföreningen till Aftonbladet i december 2023
Studenternas berättelser
Vår sociala medier-ambassadör Malin har talat med fyra studenter i Umeå för att höra hur bostadsbristen påverkat deras liv. Här är deras berättelser:
- Att hitta boende var svårt eftersom jag ställde mig i bostadskö sent. Första året av min utbildning fick jag därför bo i en husvagn på en camping, säger student 1.
- Det var utmanande att hitta boende eftersom jag ställde mig i bostadsköerna för sent. Lyckligtvis hittade jag en privat hyresvärd som hade en ledig etta, men innan dess behövde jag pendla till skolan, säger student 2.
- Jag tycker det är svårt att hitta boende eftersom de flesta bostäder kräver att man stått i kö länge för att ha en chans. Om man har tur kan man få en plats i en korridor eller ett boende längre bort, och sedan byta till en bättre lägenhet och läge under studietiden, säger student 3.
- Jag hade väldigt svårt att hitta boende när jag kom in på min utbildning första gången. Då valde jag att gå en annan utbildning under ett år. När jag sökte samma utbildning igen, fick jag ett samtal om jag ville ha en studentlägenhet innan jag ens hade blivit antagen. Jag tror att detta berodde på att jag automatiskt placerades i en bostadskö som student året innan, säger student 4.
Dags att agera!
Vi på Hyresgästföreningen anser att alla har rätt till ett tryggt boende till rimlig kostnad. Det handlar inte bara om ett tak över huvudet – det handlar om trygghet, självständighet och frihet. Ett hem som ger oss möjlighet att växa och utvecklas. Det behöver byggas fler hyresrätter till rimlig kostnad, för att människor ska kunna flytta dit jobben och utbildningarna finns.