Hyresvärden krävde pengar men fick istället betala
Tomas hyrde en villa i Lönsboda. Efter två år ville han flytta, framförallt på grund av ett svampangrepp i vardagsrummet som fått golvet att rasa. Hyresvärden var schysst och gav Tomas en månads uppsägningstid, istället för tre månader som det stod i kontraktet. Sedan ångrade värden sig.
Publicerat: 2024-05-06
I slutet av 2022 bestämde sig Tomas för att säga upp sitt hyreskontrakt. I ett telefonsamtal med hyresvärden kom de överens om att han fick en månads uppsägningstid. Tomas flyttstädade och i slutet av månaden la han nycklarna i hyresvärdens brevlåda. Kort därefter stämde hyresvärden Tomas på utebliven hyra för två månader, och hänvisade till kontraktet där det stod att han hade tre månaders uppsägningstid.
En muntlig överenskommelse är alltid en utmaning att bevisa
Hyresvärden yrkade på att Tomas skulle betala totalt 15 389 kronor. Tomas bestred ansökan och ärendet lämnades över till tingsrätten. Då tog Tomas kontakt med Hyresgästföreningen.
Dokumentationen var helt avgörande
Det var när Tomas berättade om besöket från Miljö- och byggnadsförvaltningen som det visade sig finnas en möjlighet att bevisa överenskommelsen. Miljöinspektionen handlade om en svamppåväxt i vardagsrummet som luckrat upp golvet och fått det att delvis rasa. Vid besöket nämnde hyresvärden att Tomas hade fått en månads uppsägningstid, istället för tre och detta dokumenterade miljöinspektören.
– Jag bad om att få se underlaget från Miljöförvaltningen och lyckligtvis fanns där en bekräftelse på att den muntliga överenskommelsen om en månads uppsägningstid stämde, säger Omar, jurist på Hyresgästföreningen norra Skåne.
Det blev hyresvärden och inte Tomas som i slutändan fick betala
Tingsrätten fastslog att det inte gick att ifrågasätta att Tomas blivit lovad en månads uppsägningstid. Det hela slutade med att hyresvärden fick betala för Tomas rättegångskostnader. Dessutom slapp Tomas betala räkningar för en månad tillbaka. I en muntlig förberedelse framkom det att hyresvärden brutit en annan överenskommelse gällande ersättning för elförbrukningen. Tomas hade nämligen betalat elräkningar för hela villan, när han i själva verket endast hyrde övervåningen.
Du är inte ensam
Det är lätt att som hyresgäst känna sig maktlös när en tvist uppstår. Vad gäller? Vad har du för rättigheter och skyldigheter? Det vet vi! Välkommen att kontakta oss oavsett om det gäller små eller stora saker.