Solnedgång över stadsmiljö
Niclas Lundblad, Landskrona stad

Enskilda grupper ska inte betala ett högre pris för trygghet

Ett skånskt kommunalt bostadsbolag höjer hyran för andra gången i år. Kostnaderna har ökat på grund av otrygghet och skadegörelse. Men höjda hyror för att stoppa otrygghet slår orättvist. De allra flesta har inget att göra med otryggheten, och ingen vill leva med den. Därför behöver stat och kommun ta större ansvar för trygghet och säkerhet. Ansvaret är kollektivt och ska inte bäras av varken hyresgäster eller andra enskilda grupper.

Under 2020 brann det flera gånger i Landskronahems fastigheter. Många lägenheter förstördes och fler än 100 personer evakuerades. Att ingen kom till allvarlig skada är närmast ett mirakel.

Bränderna orsakade omfattande skador, vilket mynnat ut i högre försäkringspremier. Bolagets kostnader ökar, varpå hyresgästernas hyror blir högre. Allt i vanlig ekonomisk ordning. Men här finns två avgörande skillnader som borde ligga till grund för ett andra beslut än att hyran ska höjas.

1. Otrygghet och kriminalitet är ett utbrett samhällsproblem i hela Sverige.

2. Människors bostad är inte bara en produkt. Utan ett hem, en bas för ett liv.

Brottsförebygganderådet (BRÅ) noterar att det 2020 anmäldes 234 000 skadegörelsebrott, 14% fler än året innan. Anmälda narkotikabrott har ökat med 39% sedan 2012. Kriminalitet och otrygghet är ett stort samhällsproblem. Här är alla överens. Men hur problematiken stävjas är ett ämne för sig. Vi går inte in på vad som krävs, däremot värnar Hyresgäst­föreningen det faktum att vissa grupper inte ska bära en högre kostnad för att minska otrygghet och kriminalitet.

Kostnaden ska inte finnas på hyresgästens hyra, lika lite som på bostadsrättsföreningens avgift eller villaägarens låneavbetalning.

Vi är övertygande om att ett tryggt hem är grunden till ett tryggt liv. Därför vill vi att alla bostadsområden ska ha en fundamental trygghet, fri från våld och kriminalitet. Men det gäller även att hyran ska vara rimlig och förutsägbar. En högre hyra pressar privatekonomin för individen vilket i förlängningen ger mindre frihet. Minskad frihet slår dessutom hårdare mot människor som befinner sig i en socioekonomiskt utsatt situation. Klyftorna vidgas lite mer.

Otryggheten som uppkommer av kriminalitet och skadegörelse påverkar inte avgränsade delar av befolkningen. Den förgiftar hela samhället – om än på olika sätt. Men åtgärderna för att stoppa måste vara kraftfulla och gemensamma. På kommunal, regional och statlig nivå – här finns verktygen och medlen för att på sikt utveckla det svenska samhället till att bli mer tryggt. Därför tycker vi att ett tydligare ansvarstagande bör tas från samhällets offentliga institutioner, och att trygghet och säkerhet aldrig ska bekostas av enskilda grupper.

Liz Jönsson,
Tf. regionordförande, Hyresgäst­föreningen region norra Skåne

Ludvig Bayerlein
Bostadspolitisk strateg, Hyresgäst­föreningen norra region Skåne


Debatten publicerades i Landskrona Direkt 5 april 2022 och i Norra Skåne samt Kristianstadsbladet 8 april 2022.