Juristen tipsar om flytt - kolla smarta tipslistan!
Ska du flytta till en hyreslägenhet, eller lämna en? CH Lindmark, jurist på Hyresgästföreningen Region Mitt delar med sig av sina bästa "allmängiltiga råd" för att det ska gå bra. Först en lista på fem punkter att ha koll på när du flyttar in, sedan ytterligare tre tips vid utflytt. Spara ner våra listor, eller dela dem till vänner och bekanta. Det är du som ska bo i lägenheten, se till att det blir bra. Viktigt är också att du känner ett förtroende för hyresvärden framhåller CH Lindmark. ”Gå på din magkänsla där”.
Publicerat: 2021-08-13
1. Om du bestämmer dig för att hyra en lägenhet osedd (på distans), be att få se en planskiss över bostaden. Det skadar inte heller att känna till väderstreck och trafikmiljö (med tanke på solbestrålning, störande trafikbuller, etc). Fråga hyresvärden om boende klagar på störande ljud från grannar – antingen på grund av ”störande granne” eller byggnadens ljudisoleringsförmåga. Och kanske även vem som bodde där dessförinnan.
2. Be även om att få ett utkast på hyresavtalet och titta igenom det i lugn och ro, glöm inte bort särskilda/övriga regler såsom ordningsföreskrifter och du bör uppmärksamma om någon utrustning (som finns i lägenheten) exkluderas från hyresvärdens ansvar. Sådan kan du nämligen själv få stå service/reparationer av. Om hyresobjektet hyrs ut ouppvärmt (kallhyra), begär att hyresvärden i skriftlig bilaga uppskattar uppvärmningskostnaden.
3. Ta reda på när lägenheten senast renoverades (vad som då gjordes) och försök få grepp om lägenhetens modernitetsgrad, finns tex bredband, antal och placering av eluttag, garderober och förrådsmöjligheter. Är lägenheten nyrenoverad kan det medföra större aktsamhetsgrad för att inte riskera ersättningskrav. Se till att få ut en kopia av besiktningsprotokollet (efter föregående hyresgäst) och kontrollera sedan lägenhetens status jfrt protokollet. Avvikelser ska påpekas för hyresvärden och håller inte lägenheten godtagbar nivå, ska hyresvärden åta sig att avhjälpa bristen.
4. Saknas tvättmaskin i den egna lägenheten, förhör dig gärna om antalet tvättmaskiner och därigenom tvättmöjligheterna inom fastigheten.
5. När sedan kontraktet ska skrivas, se till att inga överraskande tillägg gjorts. Löften av hyresvärden att åtgärda saker i lägenheten, innan tillträde eller under hyrestiden, be (om möjligt) att få dem nedtecknade i hyreskontraktet. Vill inte hyresvärden det får du vara beredd på att åtgärden kan dra ut på tiden eller kanske uteblir helt.
Och här kommer tre tips vid utflytt: Tänk på att städa noga, överallt
1. I samband med utflyttning bör du som avflyttande hyresgäst vara särskilt noga med avstädningen och rengöringen av lägenheten och glöm inte att tömma tillhörande förrådsutrymmen – lämna inget kvar. Kravet på väl utförd avstädning sträcker sig ganska långt. Det saknar betydelse hur väl städad lägenheten var när du tillträdde den.
2. Bestäm tid med hyresvärden och genomför en gemensam besiktning av lägenheten i god tid innan hyrestiden löper ut. Då har du möjlighet, om vilja och förmåga finns, att själv åtgärda eventuella smärre brister.
3. Du får vara beredd på att hyresvärden kan komma vilja besikta lägenheten en gång till när den är tömd på möbler (städbesiktning), för att kontrollera att skicket stämmer överens med upprättat protokoll. Du ska sedan behålla ett exemplar av detta. Du har rätt till ett visst (normalt) slitage och det är relativt vanligt med tvister kring detta då det är fråga om bedömningar. Om två rum bedöms som gränsfall, kanske hyresvärden släpper det ena rummet (som normalt) men gör bedömningen onormalt slitage gällande det andra rummet (där parterna kan vara oense). Skicket vid tillträdet och när lägenheten senast renoverades har stor betydelse. Bäst är att försöka hitta en medelväg.