Hallå där, Johanna Lundmark!
Kommunikatör vid Hyresgästföreningens Servicecenter, vilket årligen tar emot ungefär 300 000 samtal och e-postmeddelanden. Vad hör medlemmar av sig om till er? Vad kan du utifrån det tipsa oss hyresgäster om för ett tryggare boende?
Publicerat: 2021-01-04
- På Servicecenter tar vi emot alla möjliga frågor. Vår växel hjälper dem som söker en viss person men de får också många frågor om till exempelvis kvarterslokaler. Just nu hålls alla Hyresgästföreningens lokaler stängda pga corona. Vårt medlemscenter pratar medlemskap och svarar på frågor om vilka fördelar som finns med att vara medlem, hjälper till att ändra betalsätt och tecknar nya medlemskap.
- Till rådgivningen kommer de som är betalande medlemmar och som har en hyresjuridisk fråga. Det kan röra allt från att man fått en varning eller uppsägning till att man undrar vilka rättigheter man har i samband med en renovering. Men den vanligaste frågan rör brister av olika slag. Det kan vara att något gått sönder i din lägenhet, i trapphuset eller på gården. Här undrar många vem som ska betala för att åtgärda en skada, är det hyresgästen eller hyresvärden. Hur snabbt ska hyresvärden åtgärda en brist och finns det regler för exakt hur en brist ska åtgärdas.
Vad önskar du att fler kände till så att de slipper problem som hyresgäster, det vill säga vilka är dina/era bästa tips?
- Ett bra tips, i alla situationer egentligen, är att ta sig tid att läsa genom hyresavtal, godkännanden och överenskommelser innan man skriver under. Ställ frågor om något är otydligt eller konstigt och stressa inte med att skriva under. Jag skulle också vilja uppmana alla att ta så mycket som möjligt i skrift. Felanmält skriftligt och om du ska göra en överenskommelse med hyresvärden om något – ta det skriftligt. Även om det känns som att allt är tydligt och att ni är överens när ni pratar på gården eller i telefon så uppstår ofta otydligheter.
Kanske också att du kan tipsa om hur man bäst ska höra av sig och när, för att slippa väntetid?
- Om du vill kontakta oss skulle jag rekommendera dig att om möjligt undvika lunchtid. Av förklarliga skäl försöker de flesta ringa oss när de själva kanske är lunchlediga från jobbet. Generellt kan en onsdag – torsdag vara lugnare än en måndag-tisdag.
Något annat smart tips från din sida?
- Även om corona begränsar oss när det handlar om att umgås med andra, så kan det vara både smart och trevligt att hälsa på sina grannar. När man bor i flerfamiljshus kommer man alltid att höra lite ljud från de andra lägenheterna. Och vet man vem som bor mittemot eller ovanför kan det vara lättare att ringa på om grannen spelar lite väl hög musik, istället för att det behöver bli en tvist och dålig stämning. Och vill du jobba lite mer på grannsämjan och området så varför inte engagera dig lokalt i Hyresgästföreningen?
Och så lite fakta:
Sedan 1 januari 2020 är de nationella enheterna Rådgivningen i Uppsala, Medlemscenter i Örebro och växeln i Örebro en gemensam enhet som tillhör Riksförbundet. Enheten heter Servicecenter och de 55 medarbetarna sitter fortsatt i Örebro respektive Uppsala. Varje år tar Servicecenter emot ca 300 000 samtal och e-postmeddelanden.
Så kan du kontakta Hyresgästföreningens Servicecenter:
Ett nummer: 0771-443 443. Servicecenter har öppet måndag till torsdag 08:30 - 16:30 och fredag 08:00 - 16:00.
Medlemscenter
medlemscenter@hyresgastforeningen.se
Hjälper dig som vill bli medlem eller som har frågor om medlemskapet. Välj knappval 1 för att veta mer om oss eller registrera dig som medlem. Välj knappval 2 om du har frågor om ditt medlemskap.
Rådgivningen
radgivningen@hyresgastforeningen.se
Hjälper dig som är medlem och vill ha juridisk information om ditt boende. Välj knappval 3.
Växeln
info@hyresgastforeningen.se
Hjälper dig som söker en enskild medarbetare eller som har övriga frågor. Välj knappval 4.