Kurser och lärande

Bomöten: Din chans att påverka och knyta nya kontakter

Har du blivit kallad till ett bomöte? Det är ett perfekt tillfälle att informeras, påverka och möta dina grannar. Le-Roy, hyresgäst och aktiv i Hyresgäst­föreningen, rekommenderar varmt bomöten – där kan du till och med hitta nya vänner! Här får du chansen att träffa grannar och lära känna fler i området. Du blir informerad om aktuella frågor och får möjlighet att påverka beslut som rör ditt boende.

Le-Roy
Emma Ring Eriksson

Ju fler desto bättre

Fler deltagare betyder fler åsikter, och det stärker gemenskapen och möjligheten att påverka. Även om du inte är van vid att gå på möten, är bomöten inte till för att välja personer till uppdrag – de är till för att diskutera och göra skillnad i området.

En stark gemenskap

Le-Roy har varit engagerad i Hyresgäst­föreningen i över 40 år och ser möten som en möjlighet att bygga relationer och skapa förändring:

- Tillsammans kan vi göra mycket!

Bomöten har det blivit många under hans liv, och han kan varmt rekommendera dem. De kan till och med ”slå en dejtingapp”, vågar han utlova.  

- Jag har sett flera som började träffa sina grannar den vägen och idag är de gifta, säger han med ett varmt skratt.

Varför gå på bomöten? Le-Roy berättar mer:

Hyresgäst­föreningen kallar alltså ibland till bomöten. Le-Roy rekommenderar att vi hyresgäster ska gå på dem av tre skäl:
- För det första träffar du grannar, som du kan lära känna men också hyresgäster i hela bostadsområdet. Du får nya bekantskaper! Ett annat skäl är att du blir informerad om saker som händer i området.

Han berättar att det finns lite olika typer av möten. Det kan handla om en enskild fråga, där man kan komma dit och tycka till.

Vad händer då på bomöten som leder framåt?

- Du får information och möjlighet att påverka. Tillsammans kommer ni överens om vad ni tycker Det kan i sin tur leda till en förändring i området. Den lokala Hyresgäst­föreningens styrelse tar med frågan till hyresvärden och försöker få till en förändring.

- Ett annat resultat blir kanske att ni säger att ni vill ses igen. Att ”vi borde göra saker tillsammans, det har jag sett många exempel på däribland  gårdsfester och aktiviteter för barn. Man inser kanske att jag har barn och grannen har det med…

Men varför ska man gå då, räcker det inte att andra samlas, de där som brukar ses?
- Ensam är inte stark. Ju fler man är desto starkare är man gentemot hyresvärden. Det är en styrka att många kommer. Samtidigt kan man ju komplettera mötet med t ex en enkät och gå ut och kolla vad andra tycker. Ju fler som kommer desto fler åsikter och det tycker jag är bra! Det är ju också själva kärnan i demokratin.

Och för dem som är rädda för att bli valda till något, vad säger du till dem?
- Nej, bomötet är inte till för att välja, det gör vi på årsmötet. Men man kan ju komma överens några stycken om att titta på en fråga. Systematiskt försöker vi hitta folk utanför styrelsen som kan ta hand om vissa uppgifter. En kille sa att han kan hjälpa till tre timmar per år. Han är eldvakt vid Valborg.
- Tillsammans kan man göra mycket! Men engagemanget bygger på frivillighet. Vi får visa på möjligheterna!

Läs mer här om hur du kan engagera dig i Hyresgäst­föreningen:

Dela gemenskapen!

Vill du vara med och engagera dig? Har du idéer på aktiviteteter som du vill förverkliga tillsammans med dina grannar?

Välkommen att höra av dig till oss!

Bor du i Dalarna, Södermanland, Värmland och Örebro län maila hit - klicka här!
Bor du i Gävleborg, Västmanland eller Uppsala län, maila hit - klicka här!