Tandborstar och ett tänt ljus som står på ett handfat
Angelica

Hoarding: Är du en extrem samlare?

Hur mycket får du samla på dig i lägenheten? Hur får det se ut före någon reagerar och du riskerar ditt hyreskontrakt? Det händer att medlemmar hör av sig med frågor om ifall de måste släppa in hantverkare eller hyresvärden, ibland handlar det då om att de har samlat på sig för många saker. Våra ärendehandläggare berättar mer om detta och hur du kan få råd och stöd.

Har du ett eller flera rum i lägenheten som är fyllda med saker som du har svårt att skiljas från? Är det risk att hyresvärden eller hantverkare inte kommer åt t ex element och annat?

Lottie och Martin är ärendehandläggare i Södermanland. De kan berätta om vad som gäller kring detta med många saker i bostaden. Viktigast är kanske att ta hjälp om det samlar på sig många saker: Annars riskeras kontraktet.

Trånga gångar och ingen sovplats

När är det en risk att detta går överstyr? Media skriver då och då om hyresgäster som blir av med sitt kontrakt på grund av samlandet.

Så vad ska man tänka på egentligen? Vilka är det om samlar på sig alla dessa saker? Är det äldre personer i första hand?

Nej, Lottie tror inte att samlandet har med ålder att göra:

- Det finns även unga som samlar på sig för mycket av prylar där de bor.

”Täck inte väggarna”

På frågan om var gränsen går egentligen (och varför inte en hyresgäst exempelvis får ta hand om sin avlidna förälders saker, som det har stått om i några tidningsartiklar) svarar Lottie så här:

- Jag har varit med på en besiktning som jag tänker på, där vi fick gå i trånga gångar mellan sakerna i lägenheten. Det är alltid viktigt att man inte täcker för mycket av rummet eller väggarna!

Hon visar med händerna hur trånga gångar det kan bli där hyresgästen har för mycket saker samlade. Det har hänt att hon har frågat hyresgästen var hon eller han sover och det visar sig då att det sker i en fåtölj.

- Sängen är nämligen full med saker.

”Måste jag släppa in hyresvärden”

Martin berättar att han har pratat en del med medlemmar om det här när han jobbade på rådgivningen i Uppsala. Det börjar ofta med denna fråga: ”Måste jag släppa in hyresvärden i lägenheten”?

- Varför ska de komma in, tänk om jag städat för dåligt, kan de säga.

Var går gränsen för vad som är normalt städat?

- Ofta finns det en bra anledning! Men då det har gått så här långt - att exempelvis hyresvärden inte kommer åt element som ska kontrolleras/får komma in - då har det gått för långt.

Martin berättar att det ofta verkar vara psykiska aspekter som skapat situationen men han vill poängtera att det här händer människor av alla sorter, ung som gammal, fattig som rik.

- Ofta kan de vara väldigt välfungerande i andra delar av deras liv. Det jag ville ha sagt är att det oftast finns en anledning till att det blivit som det blivit och att man oftast behöver mycket stöd av olika slag för att förändra sin situation till det bättre.

- Även om någon tömmer lägenheten, så kommer tyvärr sakerna åter. Det finns också mycket skam inblandat! Men det går inte att säga var gränsen går exakt för hur många saker du får ha i lägenheten.

Risk för vattenskador?

Det både Lottie och Martin framhåller är att det kan finnas en risk om det till exempel börjar läcka, att det blir en pöl på golvet som sugs upp av saker och inte märks, men det blir en vattenskada. Ofta kommer det då fram exempelvis vid ett fönsterbyte.

- En hantverkare kanske hör av sig till hyresvärden om att de inte kommer fram.

Så vilken hjälp finns det att få om du har blivit något av en ”hoarder”, extrem samlare?

Lottie berättar att när hon tidigare jobbade för en hyresvärd och de kom i kontakt med ”hoarders” så brukade de boka in en besiktning tillsammans med Socialtjänsten.

- I ett fall så ordnade Socialen med en rejäl sanering för att sedan se till att en städfirma kom till hyresgästen minst en gång i månaden. Hyresgästen fick naturligtvis betala för detta och pengar fanns det i det här ärendet.

Som granne, vän eller hyresvärd så kan du vända dig till kommunen och göra en ”orosanmälan” om misstanke finns att hyresgästen är en hoarder som behöver hjälp.

"Låt hyresvärden komma in"

Martin sammanfattar också genom att igen säga att det inte går att säga att exakt så lite eller mycket saker får man ha i en lägenhet.

- Vägledande i bedömningen är just om mängden saker gör det svårt för hyresvärden att kontrollera skicket eller eventuella skador i bostaden eller att man inte kan genomföra olika former av arbeten i bostaden på grund av mängden föremål i vägen. Om det finns för mycket brännbara föremål är det risk för brand och hur brandbekämpning försvåras är en aspekt.

Upptäcks inte ett problem i tid, till exempel om ett element läcker kan det leda till förödande skador vilket kan resultera i att hyresgästen får ett skadeståndskrav. Det kan också leda till uppsägning.

- Risken för uppsägning finns även om inga skador uppkommit. Att ha en alltför belamrad bostad kan alltså i sig innebära en risk för uppsägning.

”Försök få stöd”

Både Martin och Lottie framhåller att det finns många anledningar till att det blir så här för många, det kan handla om både fysiska liksom psykiska aspekter. Martin igen:

- Om hyresvärden ställer krav kring sådant här är det viktigt att ha en dialog med hyresvärden och visa samarbetsvilja. Har man för många saker och behöver stöd är det viktigt att man försöker få stöd, det kan handla om att få hjälp av anhöriga, vården, myndigheter osv.

Som medlem kan du vända dig till Hyresgäst­föreningen om du riskerar att få lämna din bostad. Du kan kontakta oss på www.hyresgastforeningen.se eller ringa 0771-443 443.