Människorna bakom statistiken
Vi har tagit fram statistik över hur hyresgästerna i mellersta Sverige har det ekonomiskt. I stället för att bara visa i siffror hur förödande höga hyreshöjningar skulle vara för oss hyresgäster har vi valt att i stället visa människorna bakom statistiken. För det är oss det handlar om - vi som lever och bor i hyresrätt. Bilderna på denna sida är AI-genererade och föreställer inte verkliga personer.
Fastighetsägarna, de privata hyresvärdarnas medlemsorganisation, vill höja hyrorna med över 10 procent. Även en del kommunala bostadsbolag verkar hakar på. Det är helt galet och orimligt, hyresgästerna är redan hårt drabbade av de senaste årens hyreshöjningar samtidigt som andra kostnader i samhället ökat kraftigt.
På denna sida visar vi exempel från sex av de valigaste hyresgästgrupperna. Siffrorna, statistiken och citaten i de blå rutorna är direkt taget från verkligheten. Berättelserna är fiktiva baserade på statistik och siffror från CSN, Konsumentverket, Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten och SCB. Personbilderna är AI-genererade och alltså inte verkliga personer. Längst ned på sidan hittar du statistik som våra texter är baserade på.
Arbetande ung person i ensamhushåll
Linus är 27 år gammal och jobbar som verkstadsmekaniker i Eskilstuna. Han älskar att umgås med sin hund Turbo och sina systerbarn, Ella och Petra. Idag bor Linus i en tvåa och betalar 6801 kronor i hyra. Han har svårt att få ekonomin att gå ihop och han vet att han borde spara ner på en del utgifter men han tycker det är svårt. I slutet av månaden får han fortfarande ringa till mamma och pappa ibland för att be om pengar men han vet att de också har det knapert så han kan knappast be om mer än han redan gör.
Han oroar sig för hyreshöjningen. Om det skulle bli en 10-procentig hyreshöjning kanske inte Linus kan behålla bilen och hur ska han då ta sig till jobbet? Eller så får han skära ned på maten eller kanske göra sig av med Turbo. För lägenheten den måste han ju behålla.
Linus lön efter skatt ligger på 20 355kr och med utgifter på 21 191kr varje månad behöver han låna 836kr av mamma för att gå plus/minus noll.
- Vid en hyreshöjning på 2 procent landar Linus på -136kr varje månad
- Vid en hyreshöjning på 10 procent går Linus back -680kr i månaden
Fler som Linus om hyreshöjningar på 10 procent
Som ensam i mitt hushåll skulle det innebära en ökning på ca 800kr vilket hade påverkat mig på många sätt. Jag hade tex behövt tänka efter oftare innan jag gör något inköp. - Jenny 33
Skulle inte ha råd med mat längre - Haku 29
Jag skulle inte ha råd att bo kvar - Moa 30
Skulle behöva flytta, antagligen hem till mina föräldrar igen - Sonja 22
Ensamstående med hemmaboende barn
Huda, en 42-årig ensamstående sjuksköterska i Karlstad, balanserar sitt krävande jobb med att ta hand om sina två söner, Amir och Ghazwan. I deras lilla lägenhet har hon skapat ett varmt hem där pojkarna känner sig trygga. Amir drömmer om att bli ingenjör, medan Ghazwan älskar fotboll. Familjens ekonomi är redan pressad, och en plötslig hyreshöjning på 10 procent skapar oro för framtiden.
Huda, som är stolt över sin självständighet, oroar sig för hur hon ska klara av att spara till ett större hem. Amir kan känna press att börja arbeta extra, och Ghazwan riskerar att missa fotbollsaktiviteter – något som påverkar dem alla. Som det är nu går ekonomin ihop men en hyreshöjning innebär att familjen måste göra besparingar för inte gå minus varje månad.
Familjens inkomst består av Hudas lön, underhållsbidrag och barnbidrag. Samlanlagt handlar det om 26 156kr, som efter månadens utgifter lämnar 8kr kvar varje månad.
- En hyreshöjning på 2 procent betyder att familjen skulle gå minus med -152kr varje månad
- En hyreshöjning på 10 procent skulle innebära ett minus på hela -794kr varje månad
Fler som Huda om hyreshöjningar på 10 procent
Som ensamstående med barn som jag försörjer själv. Jag lever redan på existensminimum. Jag är rädd vad en sådan hyreshöjning kan leda till för mig och mina barn. - Maria 38
Då jag är ensamstående så blir min ekonomi väldigt påverkad, vi skulle behöva dra ner på mat, aktiviteter för barnen och även saker och ting som mina barn behöver. - Anneli 34
Som ensamstående med 2 barn så skulle det inte vara möjligt att bo kvar. Efter den tuffa tid som har varit har man redan dragit ner på det mesta så det blir svårt att dra ner ännu mer. Finns inte längre någon buffert att ta ifrån heller för den är slut. - Anna 47
Pensionär i ensamhushåll
Bosse är 72 år och lever ett enkelt liv i sin tvåa i en lugn förort. Hans pension täcker precis de nödvändigaste utgifterna som hyra, mat och el, men efter det har han knappt något över till annat. Med inget sparkapital att luta sig mot känner han oro inför framtiden, särskilt om hyran skulle höjas med 10 procent.
En sådan ökning skulle tvinga Bosse att skära ner ytterligare, kanske till och med tvinga honom att leta efter ett billigare boende, vilket han helst vill undvika. Trots ekonomiska bekymmer försöker han hålla sig aktiv med promenader och träffar sina vänner, men hyreshöjningen skapar en stor oro i hans tillvaro.
Bosse har med sin pension och bostadstillägg en inkomst på 14 005kr. Efter utgifterna på 13 982kr har han 23kr kvar varje månad.
- Med en hyreshöjning på 2 procent hamnar Bosse på -123kr
- Höjs hyran med 10 procent blir det -707kr varje månad
Fler som Bosse om hyreshöjningar på 10 procent
Jag skulle bli mer isolerat och deprimerad och tvungen att dra ner på läkarbesök och tandläkare. - Ida 73
Jag skulle tvingas dra ned på mina fritidsaktiviteter. - Ragnar 84
Efter ett helt yrkesliv försvinner all guldkant i tillvaron. Fikastunder på stan efter promenaden skulle tas bort. Det blir till att äta, sova och bo. Punkt, slut. - Margareta 76
Skulle vara katastrof för mig! Jag måste dra ner på allt och så småningom hitta ett annat billigare boende vilket är jättesvårt. Och jag vill inte flytta. - Lars-Erik 82
Studerande ung vuxen
Det här är Anna. Hon är 23 år gammal och uppvuxen utanför Gävle. Nu pluggar hon ekonomi i Örebro. Hon vill gärna arbeta med hållbar företagsutveckling när hon är klar med sina studier. Hon är aktiv i en studentförening som arbetar med hållbarhet. Hon lever ett aktivt och socialt studentliv med många vänner i studentstaden Örebro.
Som blivande ekonom tycker hon det är viktigt att ha koll på pengarna och hennes ekonomi är balanserad och välstrukturerad. Trots att det är knapert att leva på studiemedel sparar hon minst 500 kronor i månaden. Men hyreshöjningen oroar henne. Om hyran skulle höjas med 10 procent kommer hela hennes månatliga besparing att ätas upp. Antingen får hon skära ned utgifter eller ta ett extrajobb, men då skulle hon ha mindre tid för sina studier
Anna har genom studiemedel en inkomst på 13 500kr. Hennes utgifter som student utgörs till stor del av hyra och livsmedel, totalt blir utgifterna varje månad 12 990kr.
- Vid en hyreshöjning på två procent minskar Annas kvarvarande pengar varje månad till 418 kr
- Vid en höjning på 10 procent har Anna endast 50kr kvar på kontot efter att alla utgifter är betalda
Fler som Anna om hyreshöjningar på 10 procent
Jag skulle behöva satsa på att äta billigare mat - Kvinna 22
Hade inte klarat hyran längre då den äter upp för mycket av min inkomst, helt sjukt! Hade behöv flytta. - Thea 23
Jag skulle inte kunna ha råd med några andra räkningar då eller matvaror. - Caroline 26
Gift par med hemmaboende barn
Det här är familjen Andersson i Uppsala. Mamma Helena är gymnasielärare och pappa Andreas jobbar som sjukgymnast. Deras barn Lottie och Pontus är 10 respektive 8 år gamla. Lottie är konstnärligt lagd och älskar att rita medan Pontus älskar fotboll och bilar. Helena älskar att läsa och är med i en bokcirkel medan pappa Andreas cyklar och tränar Pontus fotbollslag på fritiden.
Familjen har pratat om att de skulle vilja resa mer och när barnen blir större kanske inte bara all-inclusive semester utan lite mer äventyrligt, som att tågluffa genom Europa. De tycker lägenheten är dyr och skulle hyran höjas med 10% skulle den kosta nästan 13.000. De har råd men det skulle nog bli billigare om de köpte en bostadsrätt. Helena och Andreas tycker det är synd, ska man inte kunna bo hyggligt billigt i en hyresrätt?
Familjen har en gemensam inkomst genom lön och barnbidrag på 54 940kr. Efter att månatliga utgifter på 48 021kr har de 6 919kr kvar varje månad.
- Vid en hyreshöjning på 2 procent minskar kvarvarande pengarna med 236kr i månaden
- Om hyran höjs med 10 procent minskar familjens pengar med 1 181kr varje månad
Fler som familjen Andersson om hyreshöjningar på 10 procent
En så hög hyreshöjning skulle vara väldigt negativ. Mina barns fritidsaktiviteter och aktiviteter så som lekland och bio kommer att bli drabbat - My 36
Det skulle verkligen göra allt negativt i vardagen. Vi skulle behöva dra in på det roliga vi gör i familjen - Lars 44
Vi klarar oss, har relativt höga löner. Men, med det sagt - hyresrätten blir ett mindre attraktivt boende. Vi har talat om att byta till mindre lägenhet eller köpa något. Det är synd för i grunden gillar vi att hyra! Det är enkelt, fritt och känns modernt. Men dyrt… - Vera 43
Det blir 1000kr mindre i plånboken varje månad, vi skulle behöva dra in på semester och och tandläkarbesök - Samuel 54
Yngre par utan barn
Fredrik och Niklas är 25 respektive 28 år. De bor i en trea i Västerås. Fredrik jobbar som undersköterska och Niklas som receptionist på ett hotell. Fredrik drömmer om att kanske en dag utbilda sig till sjuksköterska och Niklas som trivs med sitt jobb skulle ändå kanske vilja bli evenemangskoordinator en dag.
Deras hem har blivit en oas i en stressig och krävande vardag, där prövar de nya recept tillsammans och skapar unika smakupplevelser för vänner och bekanta som de bjuder hem. Deras ekonomi är god och de sparar för att en dag kanske de skulle kunna prövas som adoptivföräldrar. En hyreshöjning på 10 procent skulle ändå slå hårt mot deras ekonomi och minska utrymmet avsevärt.
Fredrik och Niklas har inkomst på 34 759kr och utgifter på 30 235kr i månaden. Detta betyder 4 524kr kvar i månaden men det kan ändras stort vid hög höjning av deras hyra.
- Om hyran höjs med 2 procent har de 4 358kr över i månaden
- Om hyran i stället skulle höjas med 10 procent har de 3 694kr kvar
Fler som Fredrik och Niklas om hyreshöjningar på 10 procent
Då vi redan har en väldigt tight budget skulle vi behöva tänka om kring många saker. Hushåll och mat är de enda vi kan dra ner på. Allt från toaletpapper och duch tvål till bröd och ägg. - Axel 29
Då hyrorna redan är en stor del av lönen för oss, skulle 10 % vara helt orimligt, då lönen inte kan höjas så mycket. Alla nöjen hade fått dras ner på och även matkontot. - Rebecka 29
Det skulle verkligen bli tuft! Man lever redan ett ekonomisk sparsamt liv och drar ner på allt redan innan höjning - Esam 29
Statistik över typhyreshåll i mellersta Sverige
Här hittar du statistiken våra texten baseras på. Har du frågor eller funderingar kring siffrorna, hör av dig till Marcus Kjellin, förhandlingsstrateg Hyresgästföreningen.