Barn på en gård

Engagemanget hamnade på hemmaplan

Det är för den goda stämningen hon bor kvar i Brickebacken, Örebro. Mirjam har alltid haft ett stort engagemang, riktad åt olika håll i olika perioder i livet. Som hyresgäst går engagemanget till det egna bostadsområdet.

Kvinna vid kvarterslokal

Strax är hon hemma från jobbet. Det första Mirjam brukar göra när hon kommer innanför dörren är att ta en titt i kylskåpet och se vad som finns att laga middag av. Mat är ett av hennes intressen – både att laga och att äta, gärna vegetariskt.
Efter maten ska hon i väg igen.
– I kväll har bostadsbolaget bjudit in till något som kallas Kvinnoparlamentet, som är kopplat till den trygghetsmätning som gjordes i området nyligen. Men innan dess ska jag rota lite i kylen, säger Mirjam.

Området, det är Brickebacken i Örebro. Det är ett ganska stort bostadsområde med två olika hyresvärdar. Mirjams kvarter består av tvåvåningshus som omger innergårdarna. Områdets planering gör att det är lätt för grannarna att träffa på varandra.

Umgås ni grannar mycket?
– Ja, det har förstås varierat över åren och med vilka som har bott här. Särskilt vi som har barn möts ju på ett naturligt sätt ute. Men det är stämningen här som gör att man bor kvar. Jag själv har bott här i tio år.

Om man vill bo i ett bra område där det ska hända saker och frågor ska kunna lyftas – då måste någon engagera sig.
- Mirjam

Mirjams son håller på mycket med sport, så fritiden innebär en hel del sitta vid sidan av innebandy- eller fotbollsplaner för hennes del. Och där kan man ju också bygga sociala nätverk och umgås med andra föräldrar, konstaterar Mirjam.

Av sina kompisar skulle hon förmodligen bli beskriven som just nätverksbyggande och engagerad, men även nyfiken och en person som vill skapa förändring.

– Det har alltid varit så för mig, men det har tagit sig olika uttryck var engagemanget har hamnat. Som hyresgäst har engagemanget hamnat hos Hyresgäst­föreningen, på hemmaplan.

Mirjam bor intill kvarterslokalen och för drygt ett år sedan tog hon sig an lokaluthyrningen, tillsammans med en annan hyresgäst. Hon ser att det är tydligt hur de som bor nära en kvarterslokal engagerar sig mer i området. De som bor längre ifrån eller inte har en lokal är svårare att locka till engagemang.

 

Att det finns en kvarterslokal där man bor ger ett stort mervärde för hyresgästerna, tycker Mirjam.
– Många bort trångt, men har möjlighet att ha barnkalas eller släktfest genom att hyra vår lokal. Det blir också en naturlig samlingsplats, där vi som bor här gör något gemensamt. Vi har bland annat fika och stickningskvällar.
Oväntade möten där människor ”hittar varandra” fast ingen kanske trodde det – det är något som brukar göra Mirjam glad.
– Och god mat. Och sol!

Vad kan du längta efter?
– Att kunna åka på långresa, typ tågluff. I vilken riktning? Söderut! säger Mirjam och skrattar.
– Och så vill jag gärna åka tillbaka till Gambia, där jag har jobbat tidigare.
Köket är favoritrummet hemma i lägenheten, eller i alla fall det rum där hon tillbringar mest tid: lagar mat, äter mat och ibland jobbar hon hemifrån där, i tjänsten som projektutvecklare på ett studieförbund.
Sedan drygt två år är hon förtroendevald i den lokala föreningen, just nu som ordförande.

Varför är du engagerad i styrelsen?
– Om man vill bo i ett bra område där hyresgästerna ska känna sig trygga och att det ska hända saker och frågor ska kunna lyftas – då måste någon engagera sig. Och det ger mig mycket för egen del. Jag får fler kontakter och lär känna grannar.