En man i blå skjorta sitter i en soffa.

Den svenska delegationen på besök i Nordmakedonien

Den 3 – 6 september var den svenska delegationen på besök i Nordmakedonen för att träffa HTO och tillsammans arbeta med den pågående förstudien. Hyresgäst­föreningens delegation bestod av Hans Eklund, ordförande Region Aros Gävle och vice ordförande i förbundsstyrelsen, Johan Pelling, regionchef för Aros Gävle och Mitt, Tomas Lindblom och Martin Hansson, jurister, Cecilia Ölund, folkrörelseutvecklare, och Elin Pålsson, ledningssamordnare.

Nordmakedonien

Dag 1

Delegationen anlände på Skopje International Airport tisdagen den 3 september vid 13:00, efter en mellanlandning i Warszawa på vägen. Där vi möttes upp av chauffören till en väntande taxi, då lokaltrafiken i landet är mycket begränsad. Priserna på taxi är låga med reservation för att man ibland behöver vara en duktig förhandlare innan man påbörjar resan.   

Efter att ha checkat in på hotellet bar det av för att träffa representanter från HTO. Vi intog en gemensam lunch i skuggan av en markis, vilket var välbehövligt då temperaturen visade 32 grader. Efter lunchen följde det första arbetspasset då vi gjorde en översyn av de kommande dagarna och en planering för mötet med Regulatory Housing Commission nästkommande morgon.

På kvällen passade några av oss på att ta en promenad genom Skopjes stadskärna och vi fascinerades över den mängd statyer som återfinns i staden, närmare bestämt 284. Statyerna ser gamla och nästan antika ut, men de är nygjorda och består främst av förgyllda, muskulösa män och krigarkungar till häst. Få kvinnor finns representerade och när de gjorde det var det i tillsammans med barn. Vi strosade också genom Čaršija som är en gammal ottomansk basar som sträcker sig från Skopjes fästning till floden Serava och stenbron till Bit-Pazar. Det är en av de äldsta och marknadsplatserna på Balkan.  

Dag 2

Efter frukost mötte vi upp med Maja Staleska, som är ordförande i HTO, och gick tillsammans till vårt möte på Regulatory Housing Commission.
Regulatory Housing Commission är en regleringskommission för bostäder som tillsattes för några år sedan för att främja god och långsiktig bostadsutveckling enligt moderna standarder för livskvalitet, miljöskydd och säkerhet. Kommissionen ansvarar bland annat för att kategorisera lägenheter, utfärda, förlänga och återkalla licenser för förvaltare, medla i tvister mellan hyresgäster, hyresvärdar och andra parter, informera om nya regler och ge riktlinjer för förvaltning. Problemet är att när det gäller tillsyn och skydd för hyresgäster finns det endast 15 auktoriserade bostadsinspektörer i 80 kommuner, varav 4 finns i Skopje. Det är kommunernas ansvar att begära tillsyn att inspektörerna, men det är sällsynt att kommunerna gör det. Detta är ett problem vi ser som återkommande i landet - att lagar och regler finns på plats men det brister i implementeringen av dessa.
På mötet fick vi chansen att berätta om Hyresgäst­föreningen och dela med oss om hur vi arbetar för hyresgästernas bästa i Sverige. HTO informerade om sitt arbete och planerna framöver. Det var ett mycket bra möte och kommissionen utryckte intresse för vidare samarbete med HTO framöver.

På eftermiddagen mötte vi upp med fler ledamöter från HTOs styrelse för att fortsätta arbetet genom en workshop som HGH höll i. Vi berättade fördjupat om vår organisation, lite historia om hur allt började, vart vi befinner oss idag och hur vi kommit dit och hur systemet gällande hyresrätter och hyressättning fungerar i Sverige. Fokus låg på juridik och organisering som är de delar där HTO vill fokusera mest på till en början. Därefter följde kreativa och produktiva diskussioner med HTOs mycket kompetenta och drivna styrelse.  

Vid 18 tiden gav vi oss av i bilar mot Ohrid. Det är en resa på 17 mil som tog närmare tre timmar då, trots att Ohrid är en populär semesterort i Nordmakedonien, har man inte prioriterat att underhålla vägen mellan Skopje och Orhid. Men det var en vacker resa där vi såg solen gå ner över bergen som omgav oss.

Dag 3

På torsdagsförmiddagen fick vi möjlighet att delta på en guidad tur i Ohrid med omnejd. Staden är vackert belägen vid kanten av Ohridsjön som delas mellan Nordmakedonien och Albanien. Både sjön och Ohrids gamla stadsdel på bergssluttningen är UNESCO-skyddade som både natur- och kulturarv. Med en historia på över 3000 år är staden en av de äldsta på Balkan. Enligt legenden fanns det en gång i tiden 365 kyrkor här, en för varje dag, vilket gav staden smeknamnet "Balkans Jerusalem."
Arbetsmässigt gick dagen åt att sammanfatta det vi arbetat med de senaste dagarna och ringa in de områden som HTO skall jobba vidare med i det större projektet som vi hoppas på framöver.

Dag 4

Efter fredagens frukost påbörjade vi resan tillbaka till Skopje och flygplatsen för vidare färd hemåt. Deltagarna i den svenska delegationen reste hem ödmjuka och tacksamma att få vara en del i arbetet att stötta vår systerorganisation att växa och utvecklas, och vi konstaterade efter dessa dagar att vi har minst lika mycket att lära av dem som de kan lära av oss.