Hyresförhandlingar i norra Skåne

Hyres­förhandlingar i norra Skåne 2025

Håll koll på vad som händer i hyres­förhandlingarna i norra Skåne och södra Halland. Denna sida uppdateras löpande med den senaste informationen om förhandlingsläget i regionen. 

Nu har de flesta fastighetsägare i regionen påkallat till förhandling. Hyres­förhandlingarna för 2025 präglas av rekordhöga krav. Flera fastighetsägare pratar om kostnadsökningar på runt 15 procent. Det kommer vi aldrig gå med på. Vi räknar med att det även i år kommer bli tuffa förhandlingsprocesser.

Hyres­förhandlingar där du bor

Vad händer om vi inte kommer överens?

Runt om i landet och i regionen har ett antal fastighetsägare, företrädda av Fastighetsägarna, valt att avbryta förhandlingarna med oss. De har vänt sig till Hyresnämnden för att få en skiljeman utsedd som får i uppgift att avgöra hur mycket hyran ska höjas.

Vi beklagar Fastighetsägarnas agerande och uppfattar det som att de inte har för avsikt att vilja förhandla på riktigt. Det vill däremot vi.

Vi kommer aldrig gå med på orimliga hyres­höjningar

De senaste tre årens hyres­höjningarna har varit historiskt höga. Vi anser att hyresgästerna har fått kompensera nog för fastighetsägarnas kostnader. Det handlar om dina pengar och vi kommer fortsätta kämpa för att hålla nere hyres­höjningarna. Och det gör vi bra – 2024 ville fastighetsägare i regionen i snitt höja hyran med 10,07 %. I slutändan landade snittet på 5,01 %.

Läs mer om hyres­förhandlingar i landet

Hyresförhandling

Hyresgästerna i regionen

  • Hyresgäst­föreningen förhandlar för ca 112 000 lägenheter i norra Skåne och södra Halland. Vi har ca 2 500 förhandlingsordningar, d v s fastigheter där vi har ett avtal med hyresvärden om att vi företräder hyresgästerna vid hyres­förhandlingarna.
  • I regionen finns 120 förhandlings­delegater, d v s personer som engagerar sig ideellt och som är med och förhandlar hyran för sig och sina grannar.
  • Hyres­höjningen i regionen för 2024 låg på 5,03 procent för privata fastighetsägare och för de kommunala fastighetsägarna på 5,0 procent. Snittet blev 5,01 procent.
  • Under 2024 ökade kostnaderna för el, fjärrvärme, avfall samt vatten och avlopp i Skåne med 15,4 procent och i Halland med 12,2 procent. I Halland är det dyrast för Hylteborna som betalar i snitt 2 363 kronor per lägenhet och månad och billigaste för boende i Halmstad som betalar i snitt 1 656 kronor. I Skåne är det dyrast för boende i Svalöv som betalar i snitt 2 816 kronor och billigast är det för boende i Höganäs som betalar i snitt 1 668 kronor per lägenhet och månad.
  • Om man jämför med boende i övriga boendeformer lägger hyresgäster den största delen av sin inkomst på boendet och har samtidigt i genomsnitt 28 procent lägre medianinkomst.