Hyresförhandlingar 2024
Här hittar du information om årets hyresförhandlingar. Undrar du vad som händer vid förhandlingsbordet där du bor? Klicka dig vidare till din regionala förhandlingsida. Har du frågor om förhandlingar eller annat som rör ditt medlemskap, testa vår chatbot i pratbubblan längst ned på skärmen.
Fem-procentiga hyreshöjningar 2024
Nu är årets hyresförhandlingar nästan helt klara. När förhandlingarna startade yrkade fastighetsägarna på en rekordhöjning på 12 procent. Orimligt högt menade Hyresgästföreningen. Att hålla hyrorna på en balanserad och bra nivå, det tjänar både hyresvärdarna och hyresgästerna på. Efter tuffa förhandlingar hamnade hyreshöjningen på i genomsnitt fem procent. Även det är historiskt höga siffror. För många hyresgäster slår höjningarna hårt mot en redan pressad ekonomi men det är viktigt att det inte blev 12 procent som fastighetsägarna ville ha.
Tillsammans är vi starka
Ett av Hyresgästföreningen främsta uppdrag är att förhandla hyran för Sveriges hyresgäster. Vill du också vara med och påverka din och andras hyra? Då borde du bli medlem.
Hyresförhandlingar 2025
Förhandlingarna för 2025 började ovanligt tidigt. Strax innan sommaren gick privata fastighetsägare gick strax innan sommaren ut med yrkanden om hyreshöjningar på höga 15 procent. Det är fullständigt orimligt och orätttvist mot hyregäster som under flera år haft rekordhöga hyreshöjningar.
Hyreshöjning 2024 - lokala förhandlingar
Söker du information om hyreshöjningar hos din hyresvärd? Nästa alla hyresförhandlingar görs på lokal nivå. I listan nedan hittar du aktuell information om förhandlingsläget med hyresvärdarna i din region.
Läs senaste nytt om förhandlingarna i din region:
- Region Aros-Gävle omfattar Västmanland, Gästrikland och Hälsingland samt Uppland utom Stockholm
- Region BohusÄlvsborg-Skaraborg från Karlsborg till Svenljunga till Lilla Edet, till Strömstad till Bengtsfors
- Gotland tillhör Hyregästföreningens Region Stockholm
- Region Mitt Dalarna, Värmland, Sörmland och Örebro län
- Region Norra Skåne från Falkenberg i norr till Kristianstad i sydost
- Region Norrland
- Region Stockholm
- Region Sydost från Finspång i norr till Sölvesborg i söder
- Region Södra Skåne från Malmö i väster till Simrishamn i öster
- Region Västra Sverige från Orust i norr till Varberg i söder
Varför vill fastighetsägarna höja hyrorna så mycket?
Fastighetsägarna vill höja hyrorna på grund av de påverkas av den ekonomiska kris som vi befinner oss i just nu. Men fastighetsägare har under många år haft det väldigt bra och tjänat mycket pengar. Att hyresgästerna nu ska behöva ta den största smällen när fastighetsägarna haft det så bra under så lång tid är inte rättvist. Vi går inte med på det!
Kommer hyresförhandlingarna ta lika lång tid i år?
Den ekonomiska kris som vi befinner oss i gjorde att förra årets hyresförhandlingar drog ut på tiden. Men med den nya förhandlingsmodellen som har tagits fram hoppas vi att hyresförhandlingarna kommer gå smidigare i år. Om du är intresserad av förhandlingsmodellen kan du läsa mer här
Hyresförhandlingar 2023
Nu kanske du tänker, höjdes inte hyrorna precis? Jajamän, det stämmer! Grejen är den att vi hyresförhandlar varje år, och 2023 var ett minst sagt speciellt år där fastighetsägarna ville höja hyran rekordmycket. Alltså orimligt mycket. Det gick vi såklart inte med på och lyckades hålla nere hyrorna.
Årets hyresförhandlingar kommer bli tuffa, men vi gör allt vi kan för att du ska få en rimlig hyreshöjning