dd

Så skriver du en insändare

Vill du göra din röst hörd, få ut en åsikt och påverka opinionen kan du skriva en insändare. Insändare är bland de mest lästa artiklarna i en tidning och ett enkelt sätt att nå ut till många människor. Här har kan du läsa hur du skriver in insändare och få exempel på hur en insändare kan se ut.

Vad är en insändare?

En insändare är en tidningsartikel och åsiktstext skriven av en privatperson. När du skriver en insändare och får den publicerad så få du ingen ersättning från tidningen, men du når ut till en stor målgrupp. De allra flesta dagstidningar, även de som är riksträckande exempelvis Aftonbladet och DN publicerar insändare. Däremot kan vara tuff konkurrens om att få bli publicerad. Det kan vara minst lika effektivt och lättare att få en insändare publicerad i en lokaltidning.

Lista på de största lokaltidningarna

  • Göteborgsposten - GP
  • Sydsvenskan
  • Helsingborgs Dagblad - HD
  • Nerikes Allehanda - NA
  • Uppsala Nya Tidning
  • Östgöta Correspondenten - Corren
  • Barometern - OT
  • Hallandsposten  - HP
  • Norrköpings Tidningar - NT
  • Vestmanlands Läns Tidning - VLT

Hur skriver man en insändare?

1. Bestäm vilket budskap du vill nå ut med

Vad är viktigast att nå ut med just nu, och vilken fråga skulle ge mest uppmärksamhet? Tänk på att det kommer bli svårare att nå ut med ditt budskap om du försöker skriva om flera saker samtidigt. Håll dig till en huvudfråga, och stötta den med argument.

2. Fundera på målgrupp och kanal innan du börjar skriva

Var har du störst chans att få din text publicerad? Var ger den störst effekt? Och vilka läsare vill du nå? I din lokaltidning når du ut till personer i ditt närområde, i en facktidning når du personer från en viss bransch och i en Facebookgrupp når du kanske ut till dem som har liknande intressen som du.

3. Tänk ut en bra rubrik!

Även om redaktören ofta sätter en ny rubrik har du större chans att behålla din rubrik om den är både tydlig och intresseväckande.

4. Rikta gärna din insändare till någon ansvarig

Dina chanser att få i gång en diskussion om frågan ökar om du till exempel riktar din insändare till en chef på ett fastighetsbolag eller politiker som arbetar med bostadsfrågor.

5. Kom med lösningar

Kom med förslag på lösningar och dra egna slutsatser om vad som behöver förändras. Det är ofta effektivare än att enbart komma med kritik.

6. Skriv under som privatperson

En insändare från en privatperson får större tyngd än en som kommer från en organisation. Nämn därför inte Hyresgäst­föreningen. Skriv heller inte under som representant för oss.

7. Uppmuntra fler att skriva insändare

Ju fler röster som hörs, desto större tyngd får frågan i debatten. Finns det fler som tycker som du – uppmuntra dem att också skriva en insändare.

Vad kan man skriva en insändare om?

En insändare kan handla om nästan vad som helst, men givetvis bör den handla om något som berör många och kännas viktig för dem som ska läsa insändaren. Ämnet kan vara ett problem som behöver lösas, ett bra förslag till lösning eller en uppmaning att ta ställning i en viktig samhällsfråga.

Som hyresgäst och medlem hos oss kan du skriva om något som påverkar dig som hyresgäst och berör de frågor vi jobbar med, exempelvis bostadsbrist, trångboddhet, segregation, höga hyror eller bristande underhåll. Argument och lösningar på nämnda problem hittar du i vårt tiopunktsprogram.

Exempel på en insändare

Nedan kan du se ett exempel på hur en insändare kan vara uppbyggd. Denna får du gärna använda som mall när du skriver din insändare.

Så kan kommunen ge fler unga ett eget hem

Ska vi stoppa utflytten av ungdomar från kommunen behövs fler bostäder. Idag är det nästintill hopplöst för en ung person att hitta hem i vår kommun. Om unga ska känna hopp om framtiden, bilda familj, studera och arbeta måste de ha någonstans att bo.

För att lösa bostadsbristen behöver både staten och marknaden hjälpa till men bostadsförsörjningen är i slutändan ett kommunalt ansvar, och det finns mycket vi kan göra! Så kära kommunledning, utifall ni glömt, här är fem saker ni kan göra som andra kommuner redan gör idag:

  • Planlägg mycket mark så att alla som vill bygga, får bygga
  • Inför särskilda ungdomskontrakt och kompiskontrakt hos allmännyttan.
  • Slopa eller sänk inkomstkravet för kommunala lägenheter och inför kommunal hyresgaranti.
  • Sälj inte ut allmännyttan och renovera varsamt så hyrorna blir rimliga.
  • Bjud in unga, hyresvärdar, byggföretag och samhällsaktörer för att diskutera fler lösningar.

Med vänlig hälsning

Ditt namn