Debatt: Nu måste Sveriges hyresgäster få stöd
Det ägda boendet har länge gynnats av stora miljardstöd i form av ränte- och ROT-avdrag. När kommer ett motsvarande stöd till Sveriges tre miljoner hyresgäster?
Senast ändrat: 2024-04-15
Det frågar sig Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder och chefekonom Martin Hofverberg i en debattartikel i Aftonbladet. I artikeln presenteras tre förslag för att utjämna skatterna mellan ägt och hyrt boende.
Här är en sammanfattning av artikelns viktigaste punker:
-
Det ägda boendet får 53 miljarder
De som äger sitt boende fick under förra året statliga subventioner på 53 miljarder i form av ROT- och ränteavdrag. Stöden har gjort att de rika har blivit rikare och bidragit till att Sverige har högst fömögenhetsojämlikhet i EU.
-
Kostnaden för hyresrätter har fördubblats
En rad förändringar i skattesystemet sedan 90-talet gjort att kostnaden för hyresrätter sedan dess har fördubblats. Under senare år har vi också haft rekordhöga hyreshöjningar som sätter press på hushåll med små marginaler.
-
Antalet vräkningar ökar
Nu kan vi se att antalet vräkningar ökat med 10 procent sedan förra året. Vi ser också barnfamiljer som är oroliga för att de inte har råd att betala hyran, pensionärer som måste vända på varenda krona för att kunna bo kvar i sitt hem och unga vuxna som inte kan flytta hemifrån.
- Det hög tid för regeringen att fördela skattemedel så att stöden också når Sveriges tre miljoner hyresgäster.
Våra tre förslag för rättvisa boskatter:
-
Genomför en skattereform som utjämnar skillnaderna mellan hyrt och ägt boende.
-
Höj och indexera bostadsbidraget så att det höjs automatiskt när priserna stiger.
-
Inför ett renoveringsstöd till hyresrätten.