Hyresgästföreningens chefekonom Martin Hofverberg. Foto Filippa Ländin
Hyresgäst­föreningens chefekonom Martin Hofverberg. Foto Filippa Ländin

Undersökning visar: Andelen ekonomiskt stressade hushåll ökar – stödsystemen räcker inte till

Idag släpper Hyresgäst­föreningen sin delrapport av Hyresgästerna 2024 om ekonomisk utsatthet. Andelen ekonomiskt stressade hushåll har ökat kraftigt de senaste två åren. Allra tuffast har utvecklingen varit för hyresgäster, där en tredjedel av hushållen uppger att de skulle tvingas flytta om de blir arbetslösa. Det visar Indikator Opinion’s undersökning som gjorts på uppdrag av Hyresgäst­föreningen.

– Samhället måste göra betydligt mer för att stötta de mest utsatta grupperna. Undersökningen visar tydligt att dagens stödsystem inte är tillräckliga: bostadsbidraget är för lågt, a-kassa och sjukersättning har för låga gränser, samtidigt som konkurrensen om att få en lägenhet med rimlig hyra är för hög. Det är inte rimligt att man direkt ska tvingas från sitt hem om man blir arbetslös under en period, det är ohållbart, säger Martin Hofverberg, chefekonom på Hyresgäst­föreningen. 

Hyreshushållen drabbas hårdare av den ekonomiska utvecklingen  

  • En tredjedel av hyreshushållen uppger att de måste flytta om de blir arbetslösa  

  • Var femte hyreshushåll har tvingats låna pengar under det senaste året för att klara löpande utgifter 

  • Nästan hälften av hyreshushållen uppger att de inte klarar att spara pengar 

Ohållbara boendekostnader, det vill säga hushåll där över 40 procent av inkomsterna går till bostaden, ökar i alla grupper och bland hyreshushållen från 29 procent (2022) till 43 procent (2024). På samma vis ökar också andelen ekonomiskt stressade hushåll bland alla boendeformer, men även här sticker hyresgästerna ut; var tredje tillfrågad hyresgäst klarar inte längre av sina boendekostnader plus normala hushållsutgifter. Var femte hyreshushåll har en så tuff ekonomisk situation att de tvingats låna pengar för att betala löpande utgifter som mat, el, hyra och resekostnader till arbetet.  

Undersökningen visar också att inkomsterna sedan länge har stagnerat bland just hyreshushållen samtidigt som kostnaderna har sprungit i väg och etablerat sig på nya höga nivåer. Bland annat så minskar succesivt tillgången på billiga lägenheter. Resultatet blir kraftigt minskade marginaler för att klara de mest basala utgifterna och få vardagen att gå ihop.   

– Det är oroande att regeringen i detta läge föreslår att ta bort tillägget i bostadsbidraget för barnfamiljer med hänvisning till att samhällsekonomin vänder, när vi kan se att det inte påverkat den här gruppen positivt. För hyresgästerna har marginalerna i stället minskat de senaste två åren. Tvärtom borde man se till att stötta denna grupp mer de kommande åren, säger Ragnar Bengtsson, rapportförfattare. 

Om undersökningen Hyresgästerna 2024: 
Hyresgäst­föreningen har gett undersökningsföretaget Indikator Opinion i uppdrag att genomföra en omfattande enkät om politiska och ekonomiska frågor som berör hushållens boendesituation, ekonomiska villkor och åsikter om olika bostadspolitiska åtgärder. Undersökningen riktade sig till ett slumpmässigt urval av 14 867 personer bosatta i Sverige Undersökningens fältperiod varade från vecka 10 till och med vecka 16 under våren 2024. Totalt samlades 5240 svar in. Resultaten av hela undersökningen presenteras i rapporten Hyresgästerna 2024.

null
Hyresgäst­föreningens bostadspolitiska utredare Ragnar Bengtsson. Foto Filippa Ländin