Tre fjärdedelar av statens subventioner går till ägt boende

Under 2024 stod ränteavdraget för cirka 60 procent av subventionerna till bostadssektorn. Tillsammans med rotavdraget gick tre fjärdedelar av det statliga stödet till bostadsmarknaden till de som äger sin bostad. Regeringens bostadspolitik fördjupar orättvisorna mellan dem som äger och hyr sitt boende, konstaterar Hyresgäst­föreningen.

Hyresgäst­föreningen har sammanställt statens stöd till bostadssektorn, uppdelat för olika boendeformer. Under 2024 rusade stödet till det ägda boendet till 61,9 miljarder, medan stödet till det hyrda boendet backade till 21,8 miljarder. Detta trots att hyresgäster i regel har svårare att få ekonomin att gå ihop. 

– Det är ansvarslöst av regeringen att inte fördela mer resurser till de hårt pressade hyresgästerna.  Antalet hyreshushåll som behöver låna till nödvändigheter som boende och mat har ökat drastiskt och vräkningarna blir allt fler. Trots detta fortsätter regeringen att strössla subventioner över dem som äger sin bostad. Med den bostadspolitik som förs nu kan man nästan tro att regeringen missat att en tredjedel av alla röstberättigade i Sverige bor i hyresrätt, säger Martin Hofverberg chefekonom på Hyresgäst­föreningen 

I dag finns det fem statliga stöd och subventioner som antingen helt, eller till stor del, går till bostadssektorn. Något förenklat kan ränte- och rotavdragen räknas som stöd till ägt boende, medan bostadsbidrag, bostadstillägg till pensionärer, och investerings­stöd primärt går till hyreshushåll. Under 2024 kostade ränteavdraget uppskattningsvis 50 miljarder kronor och rotavdraget ytterligare 12,6 miljarder. Detta är pengar som alltså huvudsakligen kommer bostadsägare till godo. Som jämförelse uppgick de sammanlagda stöden till hyrt boende till knappt 22 miljarder kronor. Med tanke på investerings­stödets utfasning, kommer summan dessutom att sjunka framöver.  

– Det var en katastrof att avveckla investerings­stödet, som hade kunnat ge precis den typ av  stöd som byggsektorn hade behövt under byggkrisen. Istället satsar man nu en stor del av de statliga resurserna på ett förstärkt rotavdrag som främst kommer att gynna höginkomsttagare, utan att göra någon större nytta för byggkonjunkturen eller bostadsbyggandet, säger Martin Hofverberg chefekonom på Hyresgäst­föreningen 

Skillnaderna i statligt stöd mellan ägt och hyrt boende var rekordstora under 2024. Sammantaget subventionerades bostadsägare med ungefär 40 miljarder mer än hyreshushållen. Mot den bakgrunden höjer man nu rotavdraget ytterligare, samtidigt som man slopar det tillfälliga tillägget till bostadsbidraget, som de senaste åren hjälpt ekonomiskt utsatta barnfamiljer i hyresrätt.  

Mer aktuell statistik om statliga subventioner till bostadssektorn finns samlad på nylanserade sajten hurvibor.se, en fakta- och kunskapsbank kring allt som rör bostadsmarknad och bostadspolitik.  

Hurvibor.se är en viktig kunskapskälla för alla som behöver fakta om bostadsmarknaden. Vår målgrupp innehåller allt från forskare och politiker, till journalister och andra som bevakar bostadsfrågorna. Därför har vi nu gett sidan ett rejält lyft och i samband nylanseringen publicerat ny statistik och färska analyser, säger Olof Karlsson, ansvarig för hurvibor.se   

Olof Karlsson, ansvarig för hurvibor.se på Hyresgäst­föreningen. Foto Filippa Ländin