Skiljeman har bestämt hyrorna 2025 för 1 400 hyreshushåll i Alingsås och Vårgårda – lägre höjning än i år

Efter att branschorganisationen Fastighetsägarna GFR avbröt förhandlingarna och valde tvist i stället för lokal förhandling har nu den oberoende skiljemannen kommit med en rekommendation om hyreshöjning för 2025 som parterna är tvungna att följa. Rekommendationen innebär en hyreshöjning på 5,25 procent i Alingsås och 5,1 procent i Vårgårda. Fastighetsägarna krävde höjningar på 15 respektive 14,5 procent. Det betyder att nästa års höjning blir lägre än årets. Det tolkar Hyresgäst­föreningen som att skiljemannen har tagit intryck av att det går mot ljusare tider för hyresvärdarna

Enligt Hyresgäst­föreningen är det ett svårt år för hyresgäster runt om i Sverige. En undersökning av Indikator Opinion visar att ungefär en tredjedel av hyresgästerna är ekonomiskt stressade och att deras inkomster inte täcker boendet och normala hushållskostnader.

– Då är det svårt att vara nöjd med skiljemannens beslut även om det är långt ifrån Fastighetsägarnas krav på 15 procent. Däremot är det positivt att nästa års hyreshöjning blir lägre än årets. Det tolkar vi som att skiljemannen har tagit intryck av att det går mot ljusare tider för hyresvärdarna, kommenterar Jesper Lissmark som ledde Hyresgäst­föreningens förhandlingsgrupp.

Det var i början på september som Fastighetsägarna GFR valde att avbryta förhandlingarna med Hyresgäst­föreningen i Alingsås och Vårgårda om hyrorna för 2025. Branschorganisationen företräder 36 hyresvärdar de två kommunerna och Hyresgäst­föreningen representerar de cirka 1 400 hyreshushållen som berörs av förhandlingarna.

Fastighetsägarna föredrog att ta en rättstvist och låta hyrorna avgöras av en skiljeman tillsatt av Hyresnämnden i stället för att fortsätta förhandla. Rekommendationen från skiljemannen innebär att hyrorna ska höjas med 5,25 procent i Alingsås och 5,1 procent i Vårgårda från 1 januari.

Fastighetsägarna har begärt skiljemannaförfarande i flera kommuner runt om i landet, något Hyresgäst­föreningen ställer sig väldigt frågande till.

– Fastighetsägarna har satt i system att  vända sig till oberoende skiljeman istället för att sitta ner med oss vid förhandlingsbordet och komma överens om hyrorna där. Det tycker vi är beklagligt. Vi hade mycket hellre sett att vi hade kunnat komma fram till en lokal överenskommelse. Sveriges hyresgäster har rätt att få sina hyror avgjorda i lokala förhandlingar där de får inflytande, menar Jesper Lissmark. 

Faktaruta:

  • Även förra året strandade Fastighetsägarna i Alingsås förhandlingen och skiljemannen beslutade att hyrorna för 2024 skulle höjas med 5,7 procent. Fastighetsägarna krav låg på 12 procent. I Vårgårda krävde Fastighetsägarna 11 procent. Efter förhandling med Hyresgäst­föreningen stannade höjningen på 5,5 procent.

  • Några av de större hyresvärdarna i Alingsås som väljer att låta branschorganisationen förhandla hyrorna åt dem är bland annat Nefast, Neobo och HSB och i Vårgårda: Trollängen Bostad AB och Förvaltningsaktiebolaget Skräddaren.

 

Oberoende skiljeman:

Första januari 2023 infördes en ny lag som innebär att även privatvärdar får ett oberoende tvistlösningsorgan där hyrestvister kan lösas. Modellen innebär att en part kan ansöka om att en oberoende skiljeman ska avgöra hur mycket hyran ska höjas. Detta kan göras tidigast tre månader och senast fyra månader efter påbörjad förhandling. Tvisten ska avgöras senast sex veckor efter att hyresnämnden utsett skiljeman. I sin bedömning av hur mycket hyran ska höjas ska skiljemannen ta hänsyn till den ekonomiska utvecklingen på orten. Skiljemannen avgör tvisten genom att ge en skriftlig rekommendation om hur mycket hyran ska höjas, parterna ska sedan ingå en förhandlingsöverenskommelse inom två veckor och höja hyran enligt rekommendationen.