Sofie Lindberg, förhandlare Hyresgästföreningen norra Skåne
Marie Walther
Sofie Lindberg, förhandlare Hyresgäst­föreningen norra Skåne

Skiljeman beslutar om hyreshöjning på 5,2 procent för cirka 130 lägenheter i Hylte

Fastighetsägarna GFR föredrog att ta en rättstvist och låta hyrorna avgöras av en skiljeman tillsatt av Hyresnämnden i stället för att fortsätta förhandla. Beslutet från skiljemannen innebär en hyreshöjning på 5,2 procent i Hylte från 1 januari 2025. Drygt 130 lägenheter berörs av denna hyreshöjning.

Förhandlingarna om 2025 års hyror startade tidigare än vanligt, och Fastighetsägarna GFR i Hylte gick ut med ett yrkande på 15,2 procent i hyreshöjning för kommande år. I september valde Fastighetsägarna att avbryta förhandlingarna i Hylte med Hyresgäst­föreningen, och istället skicka vidare ärendet till särskild skiljeman. Nu har skiljemannen kommit med en rekommendation som innebär en hyreshöjning på 5,2 procent från 1 januari 2025. Skiljemannens beslut ligger över snittet i landet.

– Det är en hyreshöjning som kommer att påverka många hyresgäster. Jag har faktiskt svårt att se varför just dessa fastighetsägare skulle vara berättigade till en högre hyreshöjning än de flesta andra av landets fastighetsägare. Vi måste fråga oss om skiljemannen har tillräcklig insyn för vad som borde ligga till grund för hyreshöjningarna i detta fall? Nu är detta långt ifrån vad fastighetsägarna krävde på 15,2 procent, men ändå alldeles för högt, säger Jonas Lilja, förhandlare på Hyresgäst­föreningen norra Skåne.

Enligt Hyresgäst­föreningen är det ett svårt år för hyresgäster runt om i Sverige. En undersökning av Indikator Opinion visar att ungefär en tredjedel av hyresgästerna är ekonomiskt stressade och att deras inkomster inte täcker boendet och normala hushållskostnader.

Fastighetsägarna har begärt skiljemannaförfarande i flera kommuner runt om i landet, något Hyresgäst­föreningen ställer sig väldigt frågande till.

– Vi tycker inte att det hade behövt gå till skiljeman över huvud taget. För hyresgästernas skull borde vi kunnat komma överens tidigare. Men för det krävs att Fastighetsägarna klarar av att se att det finns två perspektiv i en förhandling, deras och hyresgästens. Vi hoppas att vi kan komma överens vid förhandlingsbordet nästa år och då minska oron för hyresgästerna, säger Sofie Lindberg, förhandlare på Hyresgäst­föreningen norra Skåne.

Särskild skiljeman

Första januari 2023 infördes en ny lag som innebär att även privatvärdar kan få tillgång till ett oberoende tvistlösningsorgan där hyrestvister kan lösas. Modellen innebär att en part kan ansöka om att en oberoende skiljeman ska avgöra hur mycket hyran ska höjas. Detta kan göras tidigast tre månader och senast fyra månader efter påbörjad förhandling. Tvisten ska avgöras senast sex veckor efter att hyresnämnden utsett skiljeman. I sin bedömning av hur mycket hyran ska höjas ska skiljemannen ta hänsyn till den ekonomiska utvecklingen på orten. Skiljemannen avgör tvisten genom att ge en skriftlig rekommendation om hur mycket hyran ska höjas, parterna ska sedan ingå en förhandlingsöverenskommelse inom två veckor och höja hyran enligt rekommendationen.