Ny rapport: Att hyra ut och äga lägenheter är fortsatt lönsamt, branschen ser ljusning
Hyresgästföreningen granskar varje år de privata fastighetsägarnas ekonomi i rapporten Privatvärdarnas ekonomi. Utifrån fastighetsbolagens egna finansiella siffror blir bilden tydlig: trots levnadskostnadskris och lågkonjunktur är det fortsatt lönsamt att äga och driva hyresfastigheter. Den operativa lönsamheten är bättre än på länge.
Publicerat: 2024-10-17
– Fastighetsägarna motiverar de rekordhöga hyreshöjningarna med de allmänna kostnadsökningarna. Men vår senaste rapport visar att det här snarare handlar om en skönmålning av deras egna höga risktaganden. Själva kärnverksamheten, alltså den som går ut på att hyra ut bostäder, går bättre än på länge, så det är inte där skon klämmer. De höga hyreshöjningarna handlar snarare om att täcka upp för dåliga affärer och ohållbara affärsmodeller, säger Martin Hofverberg, chefekonom på Hyresgästföreningen.
Vinsten på den underliggande verksamheten växer
Vår senaste rapport visar att det fortfarande är lönsamt att äga och driva hyresfastigheter. Den operativa lönsamheten är bättre än på länge och många fastighetsägare har fått god kompensation i hyresutvecklingen kopplat till driften för hyresfastigheter.
Mellan 2018–2023 har:
- Driftnettot per kvadratmeter ökat med 33 procent.
- Överskottsgraden legat stabilt på 60–64 procent.
- Vinsten motsvarar strax under en femtedel av intäkterna. Under 2023 är vinsten i snitt 17 procent. Vissa bolag har fortfarande vinster på över 30 procent.
- De tio största bolagen stått för mer än 70 procent av den samlade lånevolymen.
– Även om vinsten per hyreskrona sjunker gentemot föregående år, så är branschen fortsatt lönsam. De lägre räntenivåerna innebär ökad framtidstro och optimism, det ser vi i flera av bolagens egna framtidsvisioner. Det tycker jag man ska hålla i minnet, när många bolag går fram med rekordhöga yrkanden på hyreshöjningar säger Madeleine Olausson, rapportförfattare och utredare på Hyresgästföreningen.
Om rapporten Privatvärdarnas ekonomi:
I rapporten Privatvärdarnas ekonomi analyseras kostnadsutvecklingen för 30 privata fastighetsägare, av olika storleksordning, spridda över landet. Uppgifterna har hämtats ur företagens offentliga årsredovisningar för perioden 2018–2023. Rapporten gör även ett nedslag i första halvan av 2024 för att fånga vad som sker här och nu. Totalt berör analysen 198 684 lägenheter, vilket motsvarar 18 procent av de hyreslägenheter som ägs och förvaltas av privata fastighetsägare runtom i landet. På så sätt ger urvalet en representativ bild av branschen i sin helhet. Läs mer om rapporten här.
Citat ur bolagens finansiella rapporter:
Fortinova AB
”Trenden är tydlig – framtiden ser ljusare ut.”
- Anders Johansson, VD Fortinova AB, delårsrapport Q1-Q2 2024
SBF Bostad AB
”Det råder gynnsamma förutsättningar för hyresbostäder i flera år framöver.”
- Terje Björsell, VD SBF Bostad AB, helårsrapport 2023
John Mattson AB
”Om det historiska sambandet mellan inflation och bostadshyror fortsatt gäller kommer de årliga hyresjusteringarna vara höga för bostäder även när inflationen faller tillbaka.”
- Per Nilsson, VD John Mattson AB, delårsrapport Q1-Q2 2024
Wallenstam AB
”Inflationen är på en låg nivå, räntan fortsätter ned, summan är att vi går mot allt bättre tider ifrån de utmaningar som vi har haft med covid och inflation med mera.”
- Hans Wallenstam, VD Wallenstam AB, helårsrapport 2023
Rosengård Fastigheter AB
”Vi är inte bara tillbaka där vi var före pandemin, utan vi har tagit oss ännu längre framåt.”
- Petra Sörling, VD Rosengård Fastigheter AB, delårsrapport Q1-Q2 2024
Heimstaden AB
”Trots turbulensen fortsätter vår portfölj visa motståndskraft när vi går in i 2024, med en stark operativ verksamhet i samtliga nio marknader.”
- Helge Krogsbøl, VD Heimstaden AB, helårsrapport 2023
Heba Fastighets AB
”Nu närmar vi oss en vändning i marknaden och det är på bostadssegmentet i Stockholm vi kommer se vändningen först och starkast.”
- Patrik Emanuelsson, VD Heba Fastighets AB, delårsrapport Q1-Q2 2024