Hyresgäst­föreningen region Stockholm frånträder förhandlingar gällande egensatta hyror

Hyresgäst­föreningen frånträder förhandlingarna med Fastighetsägarna Stockholm gällande egensatta hyror, dvs hyror som inte är förhandlade med Hyresgäst­föreningen utan är bestämda ensidigt av hyresvärden. Egensatta hyror utgör en bråkdel av hyrorna som förhandlas, förhandlingarna om övriga hyror fortsätter. ”Egensatta hyror ska inte tryckas in bakvägen, de har inget i skiljemannaprocessen att göra. De ska i stället förhandlas för att få rätt hyra," säger Sanna Kolk.

Eftersom Fastighetsägarna inte velat dela med sig av nödvändig information, som vad de här lägenheterna har för hyra, ser Hyresgäst­föreningen ingen annan lösning än att frånträda förhandlingen av dessa lägenheter.

Hyresgäst­föreningen ser en risk i att dessa egensatta lägenheter, om de ingår i skiljemannens beslut, förhandlas in i systemet med övriga förhandlade hyror. Genom detta agerande hoppas Hyresgäst­föreningen att hyresnämnden borträknar dessa lägenheter vid eventuella beslut om skiljemansprocess.

— När skiljemannen har kommit till ett beslut är vi som parter skyldiga att skriva avtal utifrån det, skulle de egensatta hyrorna ingå i det beslutet kommer de med stor sannolikhet vara missvisande och inte vara hyressatta efter bruksvärdesprincipen. Risken är då stor att hyresgäster i likadana lägenheter inte skulle betala samma hyra, säger Sanna Kolk, förhandlingsstrateg, Hyresgäst­föreningen region Stockholm.  

För mer information, kontakta:

Sanna Kolk, förhandlingsstrateg, Hyresgäst­föreningen region Stockholm
Tele: 010 459 19 46
E-post: sanna.kolk@hyresgastforeningen.se

Fakta skiljeman

Om inte parterna kan komma överens inom tre månader, kan någon av parterna vända sig till Hyresnämnden. Hyresnämnden väljer då en skiljeman. En skiljeman är en person som känner till hyresreglerna och marknaden. En skiljeman har inte någon koppling till parterna. Deras jobb är att lösa tvisten mellan Hyresgäst­föreningen och hyresvärden, genom att bestämma om hur mycket hyrorna ska höjas. De ska fatta ett beslut inom sex veckor efter att de har blivit valda.