Edshus strandar hyresförhandlingen i år igen
Kommunala Edshus står fast vid ett rekordhögt hyreskrav och avbryter förhandlingen med Hyresgästföreningen. Bostadsbolaget kommer nu att vända sig till Hyresmarknadskommittén för att söka medlingshjälp. Motparten, Hyresgästföreningen, beklagar beslutet vilket de menar fördröjer processen och ökar osäkerheten.
Publicerat: 2024-01-10
Även i år väljer Edshus att stranda förhandlingen med Hyresgästföreningen om nya hyror för 465 hushåll. Bolaget presenterade ett rekordkrav på 9,3 procent som de sänkte till 6,3 procent innan förhandlingarna avbröts. Bostadsbolaget kommer nu att skicka ärendet till Hyresmarknadskommittén (HMK), ett partssammansatt tvistlösningsorgan som i ett första skede ger medlingshjälp till de lokala parterna.
Hyresgästföreningen är besvikna över beslutet och deras förhandlingsledare, Roshan Yigit, menar att trots att bolaget har sänkt sitt krav kräver man fortfarande den högsta höjningen om man jämför med de avtal som slutits om 2024 års hyror.
– Vår ingång i förhandlingarna är att vi ska ha en så rimlig, stabil och förutsägbar hyresutveckling som möjligt för hyresgästerna. Edshus har haft lägre kostnadsutveckling när det gäller taxor jämfört med rikssnittet och nästan en tredjedel av taxekostnadsutvecklingen jämfört med exempelvis Mellbo i Mellerud. Ändå kräver Edshus mer i hyreshöjningar. Bolaget har dessutom krävt att hyresgästerna retroaktivt kompenserar för kostnader som inte framgår av bolagets egna räkenskaper. Exempelvis vill Edshus ha kompensation för ökade underhållskostnader när man i själva verket dragit ner på dessa under både 2021 och 2022, trots ökade hyresintäkter under de åren.
Även i förhandlingarna om hyrorna för 2021 och 2023 valde Edshus att avbryta och söka medlingshjälp från HMK.
– De största förlorarna på strandningar är hyresgästerna. I och med att förhandlingen då drar ut på tiden är vi oroliga att det kommer resultera i retroaktiva hyror, och det kan bli väldigt tufft i ett läge då många hyresgäster redan har det svårt ekonomiskt. Dessutom ökar osäkerheten. Vi hade helst sett en lokal överenskommelse genom förhandlingarna eftersom vi anser att lokala förutsättningar tolkas bäst utifrån lokala perspektiv.
Edshus valde även att stranda förhandlingarna om 2021 och 2023 års hyror:
- 2021 krävde Edshus 3,9 procent i hyreshöjning vilket de sedan sänkte till 2,5 procent. Hyresgästföreningens motbud låg på 1,35 procent. Medlingsbudet dröjde och parterna återupptog förhandlingen. Till slut nådde man en överenskommelse som innebär att hyrorna höjdes med 1,5 procent i genomsnitt.
- 2023 krävde Edshus 8 procent vilket de sedan sänkte till 6 procent. Hyresgästföreningens motbud låg på 3,3 procent. Då parterna inte godtog medlingsbudet beslutade HMK att hyrorna skulle höjas med 4,5 procent.