18 000 hushåll i ovisshet – Hyresgästföreningen kritisk mot Fastighetsägarnas agerande
Fastighetsägarna Syd väljer att avbryta hyresförhandlingarna med Hyresgästföreningen och lämnar vidare ärendet till särskild skiljeman för avgörande. Hyresgästföreningen menar att föreningen beter sig oseriöst. – Deras strategi lyser igenom, det är nog tydligt för alla att de egentligen inte alls vill förhandla utan hellre vill sätta hyrorna själva, säger Benny Bendzovski, förhandlingschef på Hyresgästföreningen södra Skåne.
Publicerat: 2024-09-20
Innan sommaren skickade Fastighetsägarna in ett påkallande om hyresförhandling i Malmö till Hyresgästföreningen gällande närmre 18 000 lägenheter. Man meddelade att man ville starta förhandlingarna om hyreshöjningarna för 2025 redan då, inte långt efter hyreshöjningarna för 2024 hade landat hos hyresgästerna. Enligt Fastighetsägarna ville man undvika långa och utdragna förhandlingar som leder till retroaktiva hyreshöjningar för hyresgästerna. Hyresgästföreningen är kritisk och menar att det handlar om strategi på hyresgästernas bekostnad.
– För det första kom man med krav på hyreshöjningar redan innan underlagen som vi använder fanns på plats. Fastighetsägarna kunde med andra ord inte veta hur kostnadsökningar eller andra uppgifter kan komma att se ut för 2025. Bara det är oseriöst. För det andra begär man förhandling under sommaren, en tid då de flesta är på semester, vilket så klart försvårar arbetet. För det tredje har man inte visat någon som helst vilja till att förhandla på de möten vi haft med dem, man har mer suttit av tiden. Det är tydligt att man inte vill komma överens, det går inte att tolka Fastighetsägarnas beteende på något annat sätt, säger Benny Bendzovski.
De två senaste åren har hyreshöjningar för Malmös hyresgäster varit de högsta på många år, något som orsakat konflikter mellan Hyresgästföreningen och bland annat Fastighetsägarna. Resultatet har varit att många hyresförhandlingar har avgjorts i de olika rättsliga instanserna eftersom parterna inte har kunnat komma överens själva.
– Vi har sedan tidigare kommit överens med en majoritet av fastighetsägare i Malmö om betydligt lägre hyresjusteringar, som har hamnat mellan 4,5 - 4,9 procent, säger Benny Bendzovski.
Hyresgästföreningen södra Skåne regionordförande, Håkan Björkenklev, varnar för Fastighetsägarnas strategi och hur den påverkar hyresgästerna.
– Vi är besvikna på Fastighetsägarnas agerande. Vi har under de senaste åren visat en stor vilja att förhandla och ansträngt oss för att hitta lösningar för att komma vidare i förhandlingarna. Jag tror att alla förstår att vi inte kan gå med på de extrema krav Fastighetsägarna kommer med, vi skulle snart inte ha några hyresgäster kvar som har råd att betala hyran om vi gjorde det. Det är tråkigt att vi inte ska kunna ta förhandlingssystemet på allvar, hyresgästerna förtjänar bättre, säger Håkan Björkenklev.
Vad är oberoende skiljeman?
2023 skapades oberoende tvistlösning för de kollektiva årliga hyresförhandlingarna enligt beslut från riksdagen. Om fastighetsägare och Hyresgästföreningen inte kan nå en uppgörelse i en hyresförhandling är det möjligt, om parterna har avtalat om det, att vända sig till hyresnämnden med en begäran om att hyresnämnden utser en särskild skiljeman för att få frågan om den årliga hyresutvecklingen avgjord. En skiljeman är en person som känner till hyresreglerna och marknaden. En skiljeman har inte någon koppling till parterna. Deras jobb är att lösa tvisten mellan oss och hyresvärden, genom att bestämma om hur mycket hyrorna ska höjas. De ska fatta ett beslut inom sex veckor efter att de har blivit valda.