Hyresgästernas lägesrapport
I vår senaste lägesrapport tittar vi närmare på bostadsbidraget och nyproduktionen av bostäder. Hur har bristen på politiska beslut urholkat bostadsbidragen och varför står byggandet stilla? Läs hela rapporten för att förstå hur vi hamnade här.
Om lägesrapporten
Hyresgästernas lägesrapport är en återkommande rapportserie där vi tar tempen på bostadsmarknaden och hyresgästernas situation. Med lägesrapporten vill vi ge verktyg åt den som vill förändra och förbättra bostadsmarknaden.
Bostadsbidraget minskar och fler blir utan stöd
Bostadsbidraget ska hjälpa hushåll med låga inkomster att klara sina boendekostnader. Sedan 90-talet har bostadsbidraget blivit allt svårare att få och täcker en allt mindre del av hyran. Detta samtidigt som kostnaden för att bo i hyresrätt har mer än dubblerats sedan 1990-talet. Om inget görs riskerar bostadsbidraget att försvinna helt till år 2035.
Fakta från rapporten:
- 1998 fick 10% av hushållen bidrag, men idag är det bara 3%.
- 40% av de unga hushållen behöver betala tillbaka 80% av bidraget.
- Sverige har det mest konjunkturkänsliga byggandet i Norden.
- I Finland är 45% av allt byggande under krisen subventionerat av staten.
Nervös byggtakt utan statliga stöd
Det byggs för få bostäder i Sverige och byggtalen rör sig nervöst efter konjunkturen. Det sänker hela nyproduktionen när alla måste vara förberedda på att majoriteten av det som planeras kanske ställs in. I våra grannländer stöttar samhället upp när marknaden inte levererar. Finland har växlat upp så att varannan ny bostad får statligt stöd, det ökar och stabiliserar hela nyproduktionen, även den som inte får stöd. I Sverige saknas sådana lösningar helt. Vi föreslår därför att staten ska införa förmånliga bygglån och tillfälliga bidrag för att stötta byggandet när marknaden inte mäktar med.