Bli husombud och påverka ditt boende
Som husombud arbetar du tillsammans med dina grannar för att skapa trivsel och trygghet. Du är en viktig länk mellan hyresgästerna, Hyresgästföreningen och fastighetsägaren.
Senast ändrat: 2021-09-29
Arne Stenkrona är husombud på studentområdet Delphi i Lund.
Varför blev du husombud?
– Det fanns en väldigt konkret anledning som var att vår hyresvärd AF Bostäder hade avbrutit hyresförhandlingarna med Hyresgästföreningen och istället skickat ut avier med en ny, oförhandlad hyra. Jag förstod först inte problemet, jag trodde att hyran var klar. Sedan tipsade en kompis mig om en nyhetsartikel på Hyresgästföreningens hemsida där det stod att hyresförhandlingarna inte alls var klara. Jag blev förvånad över att ingen annan student redan hade skapat en protest runt detta. Därför skapade jag gruppen ”Tenants who are still negotiating with AF Bostäder” på Facebook. På den vägen är det. Nästa steg blev att göra mitt engagemang officiellt och ta uppdraget som husombud.
Läs mer om Arne och hans engagemang här!
Blockerat innehåll.
Detta innehållet blockeras av dina cookies-inställningar. Användning av cookies
Sanne Brattlund är husombud i Gamla staden i Malmö.
Berätta om ditt uppdrag som husombud!
– Jag kom igång med mitt uppdrag i juni 2020, så jag är ganska färsk. Men egentligen kan man säga att det kom igång ännu tidigare, av någon anledning har alltid grannar vänt sig direkt till mig med olika frågor. Till exempel kunde någon undra om hyresvärden skulle laga den där dörren någon gång, och så vidare. Det har varit ett naturligt steg att ta på sig det formella uppdraget som husombud. Jag har alltid varit mån om en bra kontakt med mina grannar.
Läs mer om Sanne och hennes engagemang här!
Vad behöver du kunna?
Din absolut viktigaste egenskap som husombud är ditt engagemang för att vilja förändra saker till det bättre.
För att du ska vässa ditt kunnande erbjuder vi dig utbildningar och inspirationsträffar för att öka dina kunskaper om boendefrågor och arbetet som husombud. Du lär dig också om vilka rättigheter och skyldigheter man har som hyresgäst.
Hyresgästföreningen stöttar dig
Till oss kan du vända dig för att få råd och service. Vi kan exempelvis hjälpa till med inbjudan till bostadsmöten, utformning av enkäter och trappanslag och genomförande av möten.
Som husombud kan du söka pengar från din föreningsstyrelse till aktiviteter som till exempel bostadsmöten eller områdesvandringar.